Afbeelding

Econoom Heertje in Zout

Column 28 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83003]

Wat ritselt daar tegen het raam? Oeps, een roodborstje met sneeuwkettingen.

Ik reed van de week met mijn vriendin over de Middenpeelweg bij Elsendorp. We waren op weg naar het Boxmeerse kunstijs, dat naar schatting tot de zomer zal blijven liggen, met deze kou. Ik reed met de handrem er op maar dankzij de gladheid werden we tóch nog geflitst. En ik was al in een rotbui, omdat ik net mijn pinpas had gebroken bij het krabben van mijn voorruit. Roept mijn vriendin ineens: “Kijk vóór je Mark, die vrachtwagen verliest zijn lading!” … Ze had blijkbaar nog nooit een strooiauto gezien. Tja, wat wil je ook met die waardeloze winters, de afgelopen jaren. We zijn het niet meer gewend. Onze kat doet sinds een week zijn behoefte in de magnetron. En kinderen weten al helemaal niet meer wat het is: Gisteren stond ik aan de rand van de Geffense Plas. Daar hoorde ik een meisje keihard van haar geloof afvallen: “Hoezo, Jezus liep over het water?! …Kan ik ook, kijk maar!”

Het is dus exact 12 jaar geleden. Toen was het ook zo koud. Maar toen duurde het zeker een maand!? Het hele land lag stil: bij de lottotrekking weigerden de balletjes de machine uit te komen, onze neuzen bleven lopen maar de treinen niet. Het enige voordeel: niemand klaagde meer over “te weinig blauw op straat”. Ik heb het toen ternauwernood overleefd dankzij een enorme stapel zomervakantiebrochures. Die brandden onverwacht goed. Vanuit onze open haard heb ik toen zitten kijken naar de Elfstedentocht, oftewel “De Unoxgames”. Zelfs koningin Wilhelmina had zo’n Osse ijsmuts op, als ik me goed herinner. Maar terecht, want het was snertweer. De Unox-erwtensoep bleek ook zeer geschikt om je handen in te ontdooien. Een paar wedstrijdschaatsers hebben er toen ook wat andere organen in gehangen maar dat leverde een behoorlijke blikschade op.

Indertijd liep het dus helemaal uit de hand. Maar hebben we er iets van geleerd? Nee, niks! Geen kind heeft in de tussentijd schaatsles genomen dus dat struikelt en valt maar over mekaar heen. Bij ziekenhuis Bernhoven is het een gekkenhuis op de spoedeisende hulp. Ook dankzij het geglibber op onze Brabantse wegen. Maar heeft er ook maar iemand winterbanden aangeschaft? Hebben ze bij de gemeentes wat extra zout opgeslagen? Mooi NIET dus. De enige die zich goed heeft voorbereid blijkt een verstrooide professor uit Amsterdam die komende zondag in ZOUT zit. Van top tot teen. Of het hier het Osse politieke café Zout betreft …? Ik wil er mijn handen niet aan branden.

Een spoedeisend weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant