Afbeelding

Voederplaatsen voor hongerige vogels

Opmerkelijk 25 keer gelezen
UDEN - Mensen van Vogelwacht Uden hebben zaterdag diverse locaties in de omgeving van Uden bezocht en de vogels bijgevoerd. Deze zogenaamde wintervoedering werd voor het laatst in 1987 uitgevoerd. Dankzij subsidie van de gemeente werden honderden broden, zaadmengsels en appels verspreid.

[image=83168]

Volgens coördinator Marc Poulussen van de Vogelwacht was het nodig om het oude draaiboek weer van zolder te halen. Tijdens de verspreiding vroor het ruim tien graden. “We hebben twee routes door het buitengebied van Uden gereden en een tiental voederplaatsen ingericht die min of meer aan het oog van het publiek onttrokken zijn. Hierdoor kunnen de vogels in alle rust het voedsel tot zich nemen.” Werkgroeplid Jan Verhoeven vult aan: “Alleen de sterkste vogels overleven en houden de populatie in stand. Ook de ijsvogel, die de laatste jaren sterk in aantal is gegroeid, zal deze winter qua aantal behoorlijk teruglopen. De ervaring leert dat ook deze populatie zich binnen enkele jaren volledig zal kunnen herstellen.
Vanwege de strenge regelgeving mag er geen vlees in de vorm van slachtafval aan roofvogels worden bijgevoerd. Volgens Verhoeven kunnen deze vleeseters op dit moment nog aan voldoende voedsel komen. “In de tuinen rondom de huizen wemelt het deze winter van de mezen en andere kleine vogeltjes. Een sperwer heeft ze nu voor het uitzoeken. Een verzwakte vogel is immers een gemakkelijke prooi voor deze snelle en wendbare roofvogel.” Begin deze week worden de voederplaatsen nogmaals bezocht en waar nodig van extra voer voorzien.
[image=83169]
[image=83170]
[image=83172]
[image=83173]

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant