Afbeelding

Daphny van den Brand pakte tiende titel

Column 17 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83645]

Ik word dit jaar alweer 50! En dat merk ik. Alle Cd’s die ik leuk vind zijn inmiddels afgeprijsd. Ik ben laatst in slaap gevallen tijdens een voorstelling …die ik zelf gaf. In deze koude winter kom ik ‘s morgens ook steeds later op gang. Ik lijk wel verwekt in een Lada. Bij mijn bed hangt inmiddels een papiertje met de tekst “voeten eerst”. Als ik daarna de trap afloop overstemt mijn gehijg het heftige gepruttel van ons koffiezetapparaat. Ik moet ook steeds vroeger plassen. Laatst al om een uur of zes!? Jammer genoeg werd ik pas om negen uur wakker … Binnenkort gaat het gebeuren: Onder mijn bed ligt dan een po-vlakte, en iedere ochtend moet een loodgieter mijn onderbroek installeren.
Want het wordt natuurlijk erger. Ik las laatst dat, na je 50ste, je geheugen hard achteruit gaat … of zei dat iemand op televisie? Ik ben ’t kwijt. Nog even en ik heb ’s morgens een uur nodig om mijn bril te zoeken om mijn tanden te vinden om mijn vriendin te vragen waar mijn pruik is. Leuk is anders.

Ben ik over de houdbaarheidsdatum heen? Sinds de jaarwisseling vraag ik me dat af. Want niets is zo zielig als een oude uitgerangeerde conferencier op het podium, die kost wat kost leuk wil zijn …en het allang niet meer is. Ik droom er wel ’s over. Ik sta dan op het podium van bejaardencentrum de Stekkerhoek in Nistelrode. Ik ben amper begonnen of mijn publiek valt in slaap, alledrie. Ik roep nog: “Hallo, U kunt hier niet zomaar gaan liggen slapen!!” “Nee”, zegt de voorste, “maar als U Uw mond nou ’s houdt …dan lukt ’t misschien”. Een ander opent zijn ogen en verzucht: “U komt er nog wel achter, tenminste als U zo oud wordt als Uw grappen …”.

Ik schrik dan meestal wakker. Mijn vriendin is dan de hele nacht bezig om me gerust te stellen. En dat doet ze dan altijd met voorbeelden van mensen die zich totaal niets aantrekken van hun leeftijd. Nelson Mandela, Mick Jagger, en deze week heette het lichtend voorbeeld: Daphny van den Brand. In Huijbergen werd deze Zeelandse voor de tiende keer Nederlands kampioen veldrijden. “Al in de eerste ronde had Daphny een onoverbrugbaar gat geslagen met haar concurrentes. En zij is al 30!”, voegde mijn vriendin daar aan toe. “Leeftijd zegt niks!” Onzin natuurlijk. Daphny won in de vrieskou. Het was verdorie min 10. En met zo’n temperatuur blijf je nou eenmaal langer goed …

Een onoverbrugbaar weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant