Afbeelding

Schaapskudde als terreinbeheerders

Algemeen 44 keer gelezen
MILL – Het klinkt misschien raar maar vanaf dit jaar wordt het nieuwe natuurpark De Peelkanaalzone in Mill niet machinaal maar op natuurlijke wijze onderhouden.

Het kort houden van het gras en de kruiden wordt namelijk verzorgd door de schaapskudde Ovis & Eco van Marianne van Heijningen. Met een ferme handdruk bezegelden de schaapsherderin en wethouder Carel van Genugten van de gemeente Mill vorige week donderdag de overeenkomst. Met een kleine kudde en twee alerte herdershonden als levende getuigen. De overeenkomst geldt voor één jaar, maar in principe willen beide partijen deze ook daarna voortzetten. Dit hangt af van de evaluatie eind dit jaar.

[image=83993]

De Peelkanaalzone heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een aantrekkelijk uitloopgebied tussen de Graafseweg en Fitland voor de inwoners van Mill. Het dorpspark biedt een mooie mix van natuur, recreatie en cultuur. Ook aan de andere kant van het kanaal is een wandelzone ingericht.
Het begrazen van het gebied (totaal 10 ha) door de schapen wordt overigens gecombineerd met maaien en hooien. Door deze manier van onderhoud wordt de grond voedselarm waardoor er bloemrijke, natuurlijke graslanden ontstaan.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant