Afbeelding

Uden duldt geen vertraging door komst JSF

Algemeen 21 keer gelezen
UDEN - De commotie die ontstaan is rondom de voorgenomen aanschaf van de Joint Strike Fighter als vervanger van de F16’s op vliegbasis Volkel, maken eens te meer duidelijk hoe belangrijk het is dat de uitkomsten van de MER (milieueffectrapportage) zo snel mogelijk worden omgezet in een luchthavenbesluit. Pas dan kan Volkel aan de slag met de woningbouwplannen.

[image=84344]

Wethouder Peerenboom nodigt staatssecretaris de Vries uit om tekst en uitleg te komen geven. Ook worden de vaste Kamercommissies van Defensie en VROM uitgenodigd om zich in Volkel op de hoogte te stellen van de problematiek. “Een werkbezoek, zoals eerder door staatssecretaris Van der Knaap, is bijzonder constructief gebleken”, aldus wethouder Peerenboom.
Een ambtelijke delegatie is woensdag verhaal gaan halen bij het ministerie van Defensie in Den Haag. Daar is bevestigd dat de staatsecretaris de bestaande geluidsruimte ook met de JSF zal respecteren. Dat betekent dat als het inderdaad zo is dat de JSF meer geluid produceert er minder gevlogen zal worden, zodat er toch binnen de geluidscontouren gebleven wordt. Wethouder Peerenboom:”Ondanks deze toezeggingen, realiseer ik me dat de komst van de JSF gevolgen kan hebben voor het leefgenot van de inwoners van Volkel. Dat er meer geluid komt door een JSF lijkt onvermijdelijk. Ik wil weten wat dat betekent voor het woon- en leefklimaat van de inwoners van het dorp én de regio”.
planning overhandigd voor de procedures die binnen de luchtvaartwet doorlopen moeten worden om na de aanvaarding van de MER te komen tot een luchthavenbesluit. Dit besluit geeft definitief aan waar de geluidszone precies komt te liggen. Hierop kan de gemeente Uden haar ontwikkelingsplannen afstemmen. Volgens de planning wordt dit besluit verwacht in juli 2010. “Pas dan kunnen we echt aan de slag. Voor het zover is moeten er nog een aantal belangrijke hobbels genomen worden. Wij hopen en mogen verwachten dat de vervanger van de F16 geen aanleiding zal zijn voor nieuwe beperkingen voor Volkel en de regio”, aldus Peerenboom.
De verstandhouding tussen de vliegbasis en de gemeente is al jarenlang goed. Inwoners van Volkel ervaren nauwelijks hinder van het vliegverkeer, maar des te meer van de wettelijke gevolgen die het met zich meebrengt. Sinds 1986 geldt er een bouwstop in het dorp. De gevolgen voor de leefbaarheid zijn groot. Jongeren trekken weg en ondanks de voortschrijdende vergrijzing kan er niet gebouwd worden voor ouderen en hulpbehoevenden. “Opnieuw vertraging in de procedure, bijvoorbeeld door de komst van de JSF, zal negatieve gevolgen hebben voor het draagvlak voor de vliegbasis bij de Volkelse gemeenschap en daarbuiten. Ik vrees dat het geduld een keer op is. Ik zal er dan ook alles aan doen om de woningbouw in Volkel hoog op de agenda te houden!”, besluit Peerenboom.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant