Afbeelding

Militaire oefening in regio

Column 52 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83644]

Mijn geboorte was vrij pijnlijk. Ik heb er ruim een jaar niet van kunnen lopen. Het overkwam me ook op zo’n jonge leeftijd … en zó plotseling allemaal. De knusse jacuzzi waarin ik me bevond veranderde binnen een paar uur in een heftig golfslagbad. Ik zocht dekking, heb nog geprobeerd tegen de stroom richting eierstokken te zwemmen, maar het mocht niet baten. Vóór ik het wist keek ik in de beslagen brillenglazen van een Veghelse verloskundige. Gruwelijk! Had ik van tevoren maar ’s een keertje kunnen oefenen, dacht ik later. Dan had ik zeker niet zo overdreven liggen krijsen en spartelen. Maar dat is het probleem met geboren worden: je krijgt de kans niet om het even droog te repeteren. En dat is jammer voor zo’n belangrijke gebeurtenis in je leven.

Nee, de schoolslag, franse grammatica en supernintendo pacman 2: dát soort onzinnige dingen kun je oefenen in het leven, tot je erbij neervalt. Of algebra!? (Alsof ik daar later ooit op vakantie zou gaan, naar algebra.) Als mijn moeder iets voor mij wilde verbergen, dan stopte ze het tussen mijn huiswerk. Want huiswerk betekende “oefenen”, en dat vond ik onzin. Zo kijk ik ook naar sport. De Osse schaatsster Natasja Bruintjes is 12e geworden bij het WK sprint in Moskou. Een prachtige prestatie … dacht ik, tot ik vernam dat ze al járen schaatst. Ja, zo kan ik het óók! Wie weet traint Natasja wel elke dag.

Als je het mij vraagt is oorlog voeren van hetzelfde laken een pak. Ik heb me laten vertellen dat er zelfs landen zijn die hun soldaten pas na een paar maanden naar het front sturen. Hallo! Die hebben thuis dus allemaal tips gekregen en trucjes geleerd hoe ze een pantserwagen van de Taliban moeten uitschakelen (“schiet op de twee mannen die hem duwen”)!? Zo krijg je toch nooit een eerlijke oorlog, wel? Vind je het gek dat de Taliban momenteel nog maar één voertuig bezit? (Een tweedehandse sceptic tank uit Pakistan.)
Maar onze legerleiding trekt zich daar niets van aan. Ze blijven stiekem oefenen. Binnenkort zelfs bij ons in de regio. Over een week of twee komen ze Mill, Sint Hubert, Gemert en Boekel binnen gemarcheerd. Dus denk dan niet dat de jacht op de Nijmeegse gladiolen een half jaar vervroegd is … nee, het is menens! De laatste zin van het persbericht van de landmacht vond ik echter het meest verontrustend: “Er zal géén gebruik worden gemaakt van oefenmunitie.” Dus geen losse flodders. Schieten ze dan met scherp? ….. Dekking!

Een supernintendo weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant