Afbeelding

VentiVenti zet werk pater voort

Algemeen 22 keer gelezen
UDEN – Harold van Zutphen zit vol verhalen. Hoe kan het ook anders, hij is nog maar net een dag terug uit Bunia, oost Congo. Hij was daar voor de Stichting VentiVenti en bezocht projecten die in het verleden werden ondersteund door zijn oom, pater Harry van de Ven.

[image=85210]


Deze missionaris is geboren in Zijtaart. Jarenlang werd hij ondersteund door de Udense Trap In omdat hij bij zijn zus Dora in Uden zijn thuis had als hij op vakantie kwam. Een jaar geleden is hij overleden en om de door hem ondersteunde projecten voort te zetten, heeft neef Harold de Stichting VentiVenti opgericht. Andere familieleden uit Landhorst, Beek en Donk, Eerde en Middelrode zitten in het bestuur. Zij waren al jaren gewend om periodiek geld over te maken voor de pater. Na zijn dood was onduidelijk waar hij precies mee bezig was. Daarom ging Van Zutphen ter plekke kijken. Samen met de bevriende stichting De Zaaier uit het Westland. ,Notabene een protestantse stichting die al jaren projecten steunen in Congo. Mijn oom raakte met deze mensen bevriend. Dat zegt iets over hem. Hij stond open voor iedereen en was heel gemakkelijk in contacten en erg gastvrij.” Neef Harold had een goede band met zijn oom en bezocht hem enkele jaren geleden ook al.

Studiegeld
Daardoor raakte hij nog meer betrokken bij het goede werk van de pater en nu, een jaar na zijn dood vindt Van Zutphen het vanzelfsprekend om een deel van het werk door te laten gaan. Hij ontdekte bijvoorbeeld dat de pater, die VentVenti wordt genoemd door de locale bevolking, op het moment van zijn dood dertig jonge mensen naar school liet gaan. Voor een aantal betaalde hij de universiteit en voor anderen een middelbare opleiding. Dankzij hem konden ook verschillende kinderen naar de basisschool. De stichting gaat er voor zorgen dat deze allemaal hun opleiding af kunnen maken.
Een nieuw project is de herbouw van een zwaar beschadigd weeshuis in Drodro. Het huis is beschadigd na een aardbeving. ,,Daar vlakbij, in Fataki heb ik onverwacht een bezoek gebracht aan de VN vredesmacht Monuc, die daar nog steeds hard nodig is om de rebellie een halt toe te roepen. Ik heb geen last gehad, maar het is er niet veilig. Ik was op pad met een zuster en we werden door de commandant uitgenodigd om te blijven eten. De militairen vonden het heel prettig om bezoek te krijgen en hun verhaal te kunnen doen.“
Een derde project wordt een computerlokaaltje voor de enige ongeschonden bibliotheek die er nog is. ,,Dat moet er komen onder controle van de paters die samenwerkten met mijn oom. Anders komt er niks van. De boeken van de bibliotheek mogen bijvoorbeeld ook niet mee naar huis. De mensen daar leven altijd tussen twee dreigingen, de armoe en het geweld. Studeren en boeken zijn kostbaarheden. “ Van Zutphen wil regelmatig gaan kijken hoe de projecten vorderen. Maar ook de andere bestuursleden wordt dat gevraagd. ,,Op eigen kosten natuurlijk. Alle giften gaan rechtstreeks naar de projecten.”
[image=85209]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant