Afbeelding

Grote belangstelling laatste reis 'Ome Gerrit'

Algemeen 51 keer gelezen
VUGHT/NULAND - De uitvaartdienst voor Gerrit van der Valk in de Heilig Hartkerk in Vught heeft zaterdag ruim 1200 belangstellenden getrokken. Voor de kerk was een tent geplaatst met een videoscherm, waar nog eens 500 mensen konden zitten. Tijdens de dienst waren enkele honderden familieleden aanwezig.

[image=85285]

Vijftien identieke zwarte verlengde Cadillacs begeleidden het lichaam van Gerrit van der Valk naar de kerk in Vught. Van der Valk overleed in zijn woning in Marbella, waar hij zich met zijn zwakke gezondheid had teruggetrokken. Hij laat een familiebedrijf achter van meer dan tachtig hotels en een flink aantal andere ondernemingen als een eigen uitzendbureau en een aannemerij. Ook de pier van Scheveningen behoort tot de familieonderneming.

[image=85286]

Zwart-lila
De familie van Van der Valk was donker gekleed. De heren droegen een lila stropdas en de dames een lila shawl. Ook de kleine rozenboeketjes waren lila gekleurd. De overledene werd in een matzwarte kist de kerk ingedragen door acht van zijn kleinzonen.
Gerrit van der Valk bezat een merkwaardige mengeling van ondernemerschap, van bikkelhard zakendoen en een vaderlijk charisma. Ondanks het succesvolle ondernemerschap was hij op de eerste plaats een echtgenoot, vader en opa. Hij beschikte over een enorme energie. Zijn eigen kroost is volgens opa’s visie opgevoed; ’Oortjes open, oogjes open, mondje dicht, en je handjes laten wapperen. Respect moest je verdienen. En dat respect genoot hij. Dat bleek eens temeer tijdens de diverse toespraken van onder andere zijn kleinkinderen. ’Waarom ben je niet aan het werk?’ en ’Hoe langer je op school zit, des te langer heb ik weer nodig je op het goede pad te krijgen.’ Enkele gevleugelde uitspraken van ’Ome Gerrit’zoals de meeste gasten hem kenden uit het hotel. Bang voor de dood was hij niet. Hij was voor niemand bang. Maar hij deed hem pijn in het hart dat hij zijn geliefde echtgenote Toos moest achterlaten.

[image=85287]

Muziek
Naast diverse toespraken traden de baritons Ernst-Daniël Smit en Marco Bakker op, maar ook de nichtjes Wendy en Nienke van der Valk brachten een ode aan hun grootvader met enkele liedjes als The Rose en To know him is to love him. Onder de bekende Nederlanders, die Gerrit van der Valks laatste reis begeleidden, bevonden zich de oud-ministers Gerrit Braks en Tjerk Westerterp, Emiel Ratelband en Martin Schröder, de vroegere topman van Martinair. In hotel Vught werd na de dienst een condoleancebijeenkomst gehouden. Zondag is Gerrit van der Valk in besloten kring bijgezet in het familiegraf in Nuland. (Foto's: Hans van der Poel)

[image=85288]









Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant