Afbeelding

Diepvrieskluis Odiliapeel ontdooit na 48 jaar

Opmerkelijk 15 keer gelezen
ODILIAPEEL - ,,Het wordt al vettiger”, ziet Betsie Wijnen als ze het Peelse diepvrieshuisje binnenstapt. De dorpsdiepvries staat sinds 28 december uit, maar het is toch nog min twee graden. De houten kluizen zijn allemaal leeg, al begint hier en daar wat drap te glibberen. ‘D’n diepvries’ is bijna helemaal ontdooid en de ‘Coöperatieve Vereniging tot Exploitatie van Diepvrieskluizen Odiliapeel G.A.’ staat op het punt zichzelf op te heffen.

[image=86597]

Het ‘diepvrieshuiske’ aan de Korenbloemstraat stamt uit 1961. Het was toen een uitkomst voor de grote boerengezinnen van Odiliapeel. Want vóór de diepvriestijd werden de worsten gerookt in de schouw, het vlees met zout ingemaakt en de groenten ‘geweckt’. De Peelse huishoudens konden in hun diepvrieskluis hun ‘half varken’ kwijt. Een uitkomst en de 134 kluizen waren in de bloeitijd van de coöperatieve diepvries allemaal verhuurd.

[image=86591]

Enkele jaren geleden was de sluiting van het laatste diepvrieshuis van Nederland landelijk nieuws. Dat klopte dus niet, want de diepvries in Odiliapeel was nog volop in gebruik! ,,We hadden in december nog 70 leden”, vertelt Betsie. ,,Thuis hadden die mensen wel een diepvries, maar bij ons bewaarden ze ‘de bulk’.”

[image=86592][image=86594][image=86593][image=86596][image=86598][image=86595]

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant