Afbeelding

‘Vooral niet cool een goede fiets te hebben!’

Verkeer en vervoer 69 keer gelezen
UDEN - ,,Is jouw fiets goedgekeurd?” vraagt de ene leerling. ,,Nee, joh!”, zegt de andere verontwaardigd. Alle jongens uit de derde klas timmeren houden zich stoer tijdens de verplichte fietsencontrole. Dennis komt zelfs fietsend de kantine van het VMBO binnengereden en remt hard af. ,,Wow, wat een remspoor”, klinkt het bewonderend. ,,De remmen doen het!”

[image=86650]

,,Het is vooral niet cool om een goede fiets te hebben”, vertelt Kees Verburg, leraar en verkeerscoördinator op het vmbo. ,,Uit een steekproef bleek dat slechts dertig procent van de leerlingen een goede fiets heeft! Vandaar dat we alle 1200 fietsen op school controleren.”
Samen met een fietsenmaker van Profile Cor van de Wiel controleren enkele leerlingen metaaltechniek de fietsen op gebreken. Die zijn er volop: verlichting en losse trappers scoren hoog, maar de topper is losse handvaten. De leerlingen krijgen een rapportje met een stickertje ‘oké’ of een reparatieadvies. ,,Eén fiets is vanmorgen helemaal afgekeurd”, vertelt Anita Goorts van VVN Uden. ,,Die jongen kreeg het advies naar huis te lopen.”

[image=86651][image=86649]

Er is even tijd voor een scooter en die wordt goedgekeurd. Niet stoer, maar ook niet onverwacht voor de eigenaar: ,,Nee, joh. Hij is pas een maand oud. Maar volgende week loopt ie 85!”
,,Volgende week is er ook het carnavalsfeest in Zeeland”, vertelt Kees Verburg. ,,Vorig jaar zijn er veel bekeuringen uitgedeeld. Voor de verlichting, maar ook meteen voor het niet bijhebben van een identiteitsbewijs. Vandaar dat we de controle, vlak voor carnaval houden: Geef je geld uit aan je fiets en niet uit aan bekeuringen!”

[image=86644][image=86647]

Dennis zwaait met het rapport van zijn omafiets. ,,Handvaten zitten los. Nou en? Kan me geen worst schelen!” Toch gooit hij het reparatieadvies niet weg. Net als de meeste leerlingen, denkt Anita Goorts: ,,Alle ouders weten dat de fiets van hun kind gecontroleerd wordt, dus die zullen er vast naar vragen.”
Dennis lijkt zich ondertussen toch wel bewust te worden, dat losse handvaten gevaarlijk kunnen zijn. De tien procent korting van Profile Cor van de Wiel laat hij echter schieten. Hij wijst op de sticker op zijn spatbord. ,,Wim de Wilt, daar kom ik al sinds mijn zesde.” Gelukkig hervindt Dennis zijn stoerheid en fietst door de kantine op weg naar het schoolplein. Anita Goorts vreest even totale anarchie: ‘Jongens, rustig!’

[image=86648][image=86645]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant