Afbeelding

Boek Edo Stouten: 'Dé wereld van groenten'

Algemeen 28 keer gelezen
UDEN - Er zijn mensen die zeggen dat we in de toekomst allemaal aan de gefrituurde sprinkhanen en andere insecten moeten. Edo Stouten uit Uden doet ons anders geloven. Die zegt dat we vooral weer op een dieet zullen gaan leven van vruchten, groenten, zaden en bladeren. ,,Voor onze eigen gezondheid en die van de planeet”, schrijft hij in het voorwoord van zijn boek ‘Dé wereld van groente’.

[image=86915]

Stouten nam onlangs na 35 dertig jaar afscheid als directeur van Bonduelle. Afgelopen vrijdag presenteerde hij in Best zijn boek. “Het viel mij op hoe weinig mensen in het algemeen wisten over de natuur, groenten en bereidingen daarvan. Dit boek is geschreven om de liefde, kennis en ervaring die ik opgedaan heb, vast te leggen en door te geven,” schrijft Stouten in de inleiding van het boek dat hij opdraagt aan de familie Bonduelle die “een wereldgroentebedrijf heeft opgezet, waarvan ik deel heb mogen uitmaken.”
Stouten herinnert zich van zijn kindertijd de sperzieboontjes, een handvol radijszaad en een paar aardappels. “Een bescheiden schaaltje groente, dat het startkapitaal vormde van mijn moestuintje.” Te zien hoe de groenten uitschieten, kleur en vorm krijgen En dan het moment van de oogst... Het was een feest, elke weer weer”.
Het enthousiasme van Stouten klinkt door in zijn boek. Het is prachtig geïllustreerd en er staan groentesoorten in waar je het bestaan niet van wist of waarvan je dacht dat het onkruid was. De foto’s zijn veelal gemaakt door studio Van Assendelft in Uden. Er staan ook wetenswaardigheden in over voor ons gewone groenten. ‘Keizer Nero was een preivreter”, weet Stouten. Verder staan in het boek ook smakelijke recepten.
'Kennis maakt smaak. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de eindeloze variatiemogelijkheden in de bereiding van groenten, of verrassende combinaties van groenten. Ik heb bij Bonduelee ontzetten veel geleerd over groente en daardoor ben ik er intenser van gaan genieten. Dat plezier gun ik iedereen, vandaar dit boek"", legt Stouten uit. Het boek is te koop in de boekhandel en kost 19,95 euro.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant