Afbeelding

'Joke...wij ook van jou'

Politiek 31 keer gelezen
UDEN – Het is duidelijk. Joke Kersten had nog wel langer burgemeester mogen blijven. Ze neemt op 1 april afscheid en donderdagavond was voor haar de laatste reguliere raadsvergadering. Alle fractievoorzitters spraken een woord van afscheid. Het gevoel was unaniem; van de raad had ze mogen blijven.

[image=87068]

Voorzitter van de raad John Timmers noemde haar een vrouw van no nonsens. Hij memoreerde haar daadkrachtige optreden tijdens de periode van de brand in de Islamitische basisschool Bedir. Dat was in november 2004, vlak na haar komst als waarnemend burgemeester. Iedereen was vol lof, reden om haar over te halen om te solliciteren naar een vaste burgemeesterspost.
,,Ze kwam, zag en overwon”, vatte Mark Heeren van de VVD het samen. Zoals bijna alle sprekers noemde hij haar ook burgermoeder.
,,Ik had mijn gedicht origineel willen beginnen door u burgermoeder te noemen. Nou doet iedereen dat al”, zei Joke de Lange van Leefbaar Uden met haar nog altijd onvervalste Rotterdamse accent. Ze bracht een komisch gedicht dat eer deed aan de humor van de burgemeester.
Ook Ron Smits sprak in dichtvorm zijn respect uit voor burgemeester Kersten en memoreerde haar ‘Tomtom-kwaliteiten waardoor ze tijdens een trip naar Lippstadt slechts 150 kilometer omgereden hadden’.
Yvonne Oude Luttikhuis sprak over de passie van Joke Kersten voor de verbetering van kansen voor vrouwen. Zij roemde haar enorme inzet, “niet alleen in leed maar ook in lief. U heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. Joke…wij ook van jou.”
Spencer Zeegers stond extra stil bij ‘dat kleine waarin het grote zit’. Hij had het over haar functioneren als burgemeester en als mantelzorger. ,,Mantelzorgers lopen het risico zelf ziek te worden. U heeft de zorg over uw echtgenoot en het burgemeesterschap kunnen combineren en dat oogst bewondering.”
Dirk Broekhaus van Leefbaar Uden vond het maar vreemd dat ze druk bezig zijn met de opvolging van Joke Kersten terwijl ze nog niet klaar is.
En dat vond ook Ruud Geerders van Gewoon Uden. Hij nam dan ook nog geen afscheid maar wenste de burgemeester een mooie afscheidstournee toe van veertig dagen. ,,Een soort 40-daagse burgermoederdag. Dat is 1000 inwoners per dag.”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant