Afbeelding

Berghem verwacht invasie van carnavallers

Column 4 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

Mijn bank heeft mij gisteren automatisch afgeschreven. Ik heb nog gedreigd om mijn saldotekort naar een andere bank te laten overschrijven, maar het mocht niet baten. Nou hoop ik wel dat binnenkort mijn auto wordt gejat, dus dat iemand anders die laatste 15 termijnen betaalt … anders kom ik echt in de problemen. Alhoewel. Het is natuurlijk allemaal relatief.

Ik heb de jaren 80 van de vorige eeuw nog bewust meegemaakt. Dát was pas crisis! We hadden zoveel schulden thuis, ik heb jaren gedacht dat de deurwaarder mijn vader was. Televisie hadden we niet. Het was iedere avond rikken en armoe was troef. Als mijn opa me meenam om te gaan vissen, vingen we nooit wat …want ik had de wormen al op voor we bij het water waren. Ik weet nog dat we met carnaval een keer zijn gaan hardlopen richting Boxmeer. Vanuit Heeswijk-Dinther! Na 12 uur kwamen we uitgeput aan. Bleek daar dat we de oproep “Kom naar de Metworst Rennen” niet helemaal goed hadden begrepen. En natuurlijk hebben we die dag geen worst gezien, laat staan gegeten.

Dát waren me nog ’s barre tijden. En de regering deed niets! Iedere 1000e werkeloze kreeg een succesagenda. Tot zover het economische stimuleringsprogramma. Balkenende wil het nu heel anders gaan aanpakken. Hij heeft al een prachtig plan in z’n hoofd dat minimaal 300 duizend banen moet gaan opleveren. Één minpuntje: al die banen bevinden zich in China. En hij wil uiteraard bezuinigen. Lijkwagens moeten gaan carpoolen, de koningin zal op prinsjesdag in een tweedehands caravan door twee ouwe pony’s naar het Binnenhof worden getrokken, en tegen de opstoppingen op de A2 wordt vanaf vandaag Norrit verspreid. Opgelost! Dát was dát.

Conclusie, als we het aan de regering overlaten wordt het niks. Nee, WIJ, de burgers, moeten zelf zorgen dat Nederland er weer bovenop komt. En dat kan maar op één manier: consuMEREN! Jawel, we moeten massaal naar de winkel. Okay, je hebt al een bankstel, maar kom op, koop er nóg een, voor mijn part twéé! Betaal die slof Nivea for Men, sla in die babymagnetron, bestel die foodprocessor. Want zonder extra uitgaven komt de economie er nooit bovenop. En nou komt mijn laatste decreet: Je MOET ook carnaval gaan vieren. Nee, geen één of twee dagen maar vijf dagen lang. Als in Berghem het licht allang uit is, ga jij door. En bij ieder tap die je ziet, bestel je minimaal 5 bier. Ik weet, het is vreselijk, maar het MOET. Doe het voor ons land.

Een hardlopend weekend met worst gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant