Afbeelding

’Was het in jouw oorlog ook zo’n puinzooi?’

Algemeen 16 keer gelezen
UDEN - Libanon, Indië, Bosnië of bijvoorbeeld Uruzgan, militairen die daar naar uitgezonden zijn, heeft iets meegemaakt wat ze aan elkaar bindt. Het Veteranencafé Uden wil graag in contact komen met alle oorlogsveteranen, want het contact dat zij onderling kunnen hebben is uniek. ‘Was het in jouw oorlog ook zo’n puinzooi?’ – ‘Ja, dat is niet veranderd.’

,,Veteranen hoeven elkaar niet veel meer uit te leggen”, vertelt Harry van den Bergh, secretaris van het Veteranencafé Uden. ,,In welke oorlog ze ook gevochten hebben, ze weten, om het ruw te zeggen, hoe het is om ‘je boks volgescheten te hebben’. Dat is een ervaring die ze onderscheidt van andere Nederlanders. ”
Voor het omgaan met oorlogsherinneringen of het verwerken van mogelijke trauma’s is het onderling contact heel heilzaam, maar de bijeenkomsten zijn er ook voor de gezelligheid. ,,Veteranen kunnen elkaar steun geven, maar wegens privacyredenen kunnen wij via Defensie geen adressen achterhalen van de veteranen”, vertelt Harry van den Bergh. Vandaar dat het Veteranencafé op zoek is naar veteranen van alle leeftijden om ze op zijn minst op de hoogte te brengen van het bestaan van het Veteranencafé in Uden. ,,We bestaan in mei één jaar”, vertelt Harry die zelf géén veteraan is, maar de club graag helpt. ,,Op de eerste dinsdag van elke maand komen veteranen bij elkaar in Moeke’s Bar om elkaar te ontmoeten. Maar we hebben ook activiteiten zoals de eerste dinsdag in april een bezoek aan het museum Typhoon met aansluitend een Indische rijsttafel en een voordracht van een van onze veteranen.
Met de vliegbasis hebben we een goed contact. De luchtmacht ondersteunt ons met alle post en eventueel vervoer, Moeke’s Bar zorgt voor een hapje, van Super de Boer Uden krijgen we worstebroodjes en de commandant van de vliegbasis die bijna altijd langskomt, geeft dan een pilsje weg.”

Veteranen van alle rangen of leeftijd, wapen of dienstvak zijn dinsdag 3 maart tussen 16.00 en 19.00 uur welkom in Moeke’s Bar aan de Oude Udenseweg 10 in Uden. Kent u veteranen, wellicht kunt u hen vragen of ze hun adres door willen geven aan het Veteranencafé p/a VLB Volkel tav H. Beuving, Antwoordnummer 1006, 5408 ZT in Volkel. Voor meer informatie: 0413-272190.

[image=90473]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant