Afbeelding

'De baby is doorgegroeid'

Muziek 151 keer gelezen
UDEN - De Udense Big Band bestaat vijftig jaar. Wat begon als een dansorkestje voor de lol, groeide uit tot een band die Lee Towers begeleidde in De Doelen in Rotterdam. De oud-orkestleiders Willy Brouwers en Jaap Nijenhuis en huidige leider William Kroot blikken terug op vijftig jaar Big Band.

[image=92309]

De band is gestart in 1959. “Na de repetities met het Udense dansorkest bleef een groepje van ongeveer tien man nog wat langer oefenen. We begonnen echt met een heel klein orkestje”, vertelt Willy Brouwers, de eerste dirigent van de Udense Big Band. Er werd muziek gemaakt bij de eerste pronkzittingen van De Knoerissen en op feestjes en partijen. “Het was echt puur voor de gezelligheid en het plezier”, zegt Brouwers.
Jaap Nijenhuis kwam er in de jaren zestig bij als saxofonist. Uiteindelijk nam hij het stokje van orkestleider over van Willy Brouwers. In die tijd werd de Big Band nationaal bekend. “Ik had toen niet de beschikking over getalenteerde jazzmusici, maar wat we wel konden, probeerden we ook zo goed mogelijk te doen. Door ons optreden tijdens het evenement Vier Uden Sportief bouwden we een bepaalde reputatie op. Hierdoor werden we benaderd door verschillende theaterbureaus. Ze kwamen we ook in contact met Lee Towers. We mochten Lee Towers bij zijn concert begeleiden in De Doelen in Rotterdam. Een paar kneuters uit Uden die dit mochten doen, dat was echt geweldig”, aldus Nijenhuis. Tot 1999 heeft Nijenhuis de Udense Big Band geleid. Tien jaar later speelt hij nog steeds in een band. “Je stopt met de muziek, maar na een jaar pak je het weer op. Je raakt het nooit meer kwijt als je eenmaal met muziek bezig bent”, zegt Nijenhuis. Nu leidt William Kroot de Udense Big Band. “De oude orkestleider (Rob van den Hoven) zocht een vervanger en kwam bij mij uit”, aldus Kroot. Onder leiding van Kroot is de eerste cd dit jaar opgenomen. “Dat is wel een ander verhaal dan een podiumoptreden, maar het is behoorlijk goed gegaan. De cd bestaat uit een mengeling van pop en jazz.” Op dit moment speelt de Big Band vooral op feesten en partijen. “We kijken of we tijd hebben en of we het evenement leuk vinden”, aldus Kroot.
“Het is positief dat de band nog bestaat na vijftig jaar”, zegt Brouwers. Nijenhuis voegt nog toe: “Iedere dirigent is weer een verbetering. De ‘baby’ is doorgegroeid.”
Ter ere van het 50-jarig bestaan van de Udense Big Band is er op zaterdag 28 maart 2009 een swingende jubileumshow in Theater Markant. Speciaal voor deze avond is er een speciale gast uitgenodigd: Sax Gordon, een Amerikaanse virtuoos op de tenor sax. Hij speelt samen met Udens Big Band en laat zich op 28 maart ook als solomuzikant horen. De danseressen van les Grisettes complementeren de gehele avond en zorgen voor een wervelende dansshow. Ook wordt de nieuwe cd van de Udens Big Band: Anniversary gepresenteerd. Bij deze nachtclubavond is iedereen welkom vanaf 21.00 uur. De entree is 17,50 euro per persoon (inclusief consumptie en garderobe).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant