Afbeelding

“Ik zie uit naar Bourgondisch leven”

Column 17 keer gelezen

Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83644]

Bestaan er inderdaad speciale lenzen voor priesters, dus met glas in lood? Noach at enkel vis, maar hoe ving hij die met maar twee wormen? En waarom zit de voordeur van de kerk altijd achterin? Tja … het zijn vragen waar ik, als erkend twijfelkatholiek, geen antwoord op heb. Ja, je leest het goed, ik weet eigenlijk niet of ik wel écht katholiek ben. Ik ben uiteraard wel gedoopt, maar dat zegt niets. Als je de Dalai Lama maar lang genoeg onder water houdt, bekeert hij zich ook tot Jezus. Dus dopen telt niet. En bidden voor het eten doe ik alleen als mijn vriendin kookt. Nee, ik ben niet echt gelovig …geloof ik. Ik ben zelfs jaren niet in een kerk geweest. Wat wil je? Hoe lang ik vroeger uitsliep op zondag hing van de lengte van de preek af. De laatste keer dat ik een kerk bezocht is alweer drie jaar terug. En dat was meteen een hele stevige, namelijk de Christelijk Gereformeerde Kerk in het West Brabantse Werkendam. Tijdens de dienst werd Satan er regelmatig bijgehaald … en op een bepaald moment gilde de dienstdoende dominee zelfs: “Wij zijn allen zondaars. Ieder lid van deze kerk zal ééns doodgaan en Gods finale oordeel moeten ondergaan!” Poeh, was ik blij dat ik geen lid was. Bij de naam “Werkendam” voel ik die donderpreek weer op me neerdalen, ik krijg beelden van grote bezwerende handen en ruik zeker 20 dozijn zwarte kousen. Brrrr…

En alsof de duvel ermee speelt, waar zwaaide onze nieuwe Udense burgemeester de afgelopen 12 jaar de scepter? Inderdaad, in Werkendam! Henk Hellegers heet hij, en ondanks die satanische achternaam en wat geharrewar over de koopzondagen (die er uiteraard NIET kwamen) is zijn Werkendamse bestuursperiode vrijwel rimpelloos verlopen. Maar nu is het blijkbaar genoeg geweest. Hellegers verheugt zich enorm op zijn vertrek naar Oost Brabant. In een interview met Het Udens Weekblad verzuchtte hij: “Ik zie uit naar het Bourgondische leven”. Logisch, zo voelt het natuurlijk. Bij zijn sollicitatie moet hij hebben gedacht: “Ik ben die benepen klein christelijke sfeer hier zat! Ik ga naar Uden! Het echte leven roept!” Of zoiets.
Dus de Udense restaurants en cafés wrijven zich al in de handen. Want Henk komt! Mijn voorspelling is dat de nieuwe burgemeester de dalende horeca-omzetten nog dit jaar eigenhandig zal ombuigen. En helaas … ik vrees het ergste voor het Museum voor Religieuze Kunst. Daar zit binnen een jaar een brouwerij in. Let maar op.

Een Bourgondisch weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant