Afbeelding

Nieuwe gemeentegids Oss is uit

Column 24 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83645]

Harrie Brekelmans uit Maashees heeft laatst bij een bermbrand zijn beiden houten benen verbrand. Maar denk je dat hij iets terugkreeg van de verzekering? Ben je gek. “Nee Brekelmans, jouw sprinklerinstallatie hing er wel tussen maar die werkte blijkbaar niet. We vergoeden dus niets.” En Harrie had verder geen poot om op te staan. Daar kan ik dus niet goed tegen. In Landhorst explodeerde vorige maand een schuur vanwege een gaslek. Van Essent kregen de eigenaren een gepeperde rekening voor bovenmatig gebruik. Gruwelijk, ik kan gewoon niet tegen onrecht. Als kind vond ik het al zó oneerlijk dat wij thuis allemaal een eigen kamer hadden behalve mijn moeder; die arme ziel moest altijd bij mijn vader slapen. En waarom mag je bij de spermabank de tijdschriften niet mee naar huis nemen?

Ik heb nou eenmaal een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Geen wonder dat ik me deze week op de nieuwe gemeentegids van Oss heb geworpen. Op het eerste oog een prachtig gemeentelijk informatiemiddel, gratis toegankelijk voor iedere Osse burger … maar wat blijkt? De inwoners die een nee-neesticker op zijn brievenbus hadden, kregen die gids niet thuis bezorgd en bleven zo verstoken van alle gemeentelijke informatie. Deze neeneëers hebben dus geen idee dat de kattenbakkorrels niet in de grijze maar in de groene GFTbak moeten. Dat je op werkdagen van 9.00 uur tot 16.00 uur in het voormalig gemeentehuis van Ravenstein kunt trouwen, weten ze óók al niet. Of dat er binnen de Wmo de voorzieningen voor gehandicapten zijn onderverdeeld in 4 hoofdgroepen, héél Oss weet het, behalve de neeneëers. En dat vind ik dus niet eerlijk want die neeneesticker slaat enkel op huis aan huisbladen en ongeadresseerd reclamewerk en zegt totaal niets over gemeentegidsen. Met dit verspreidingsbeleid creëert de gemeente Oss willens en wetens een grote groep ongeïnformeerde onwetenden.

Ik liep eergisteren in natuurgebied de Maashorst met de hond te wandelen, toen mijn oog viel op een grote groep nomaden. Althans zo zagen ze er uit. Voorop liep een bruidspaar en daarachter een hele stoet van groene klikoduwers. Sommigen met hun zak kattenbakkorrels nog over de schouder. En daar weer achter een grote krioelende massa gehandicapten, zo op het eerste gezicht in geen enkele hoofdgroep onder te verdelen. Het bleken neeneëers uit Oss, zónder gids. En diep van binnen schreeuwde het in mij: Nee, nee en nog ´s nee!

(Overigens, in het voormalig gemeentehuis van Ravenstein kun je ook op zaterdag trouwen tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Wel jammer dat de neeneëers ook deze weekkrant niet lezen.)

Een gratis toegankelijk weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant