Afbeelding

Vliegtuig Fitland geplaatst

Column 83 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83644]

Ik zat van de week in een vliegtuig van Budgetair. Het had als eindbestemming Madrid, maar het achterste gedeelte zou onderweg achterblijven in Parijs. Het eten bestond uit gestoomd papier-maché dat je rechtstreeks in het kotszakje kon gooien. Het toestel leek al eerder gebruikt voor het transporteren van geamputeerde dwergen, want beenruimte was er niet. En een videofilm óók niet. “Niet nodig”, zei de stewardess, “tijdens de landing zie je vanzelf de film van je leven voorbijtrekken”. En dat klopte. Achter de stuurknuppel bleek een luchtzak met Parkinson te zitten, maar wat wil je voor dat geld?! Het enkeltje Madrid kostte slechts 6 euro. Toen we aankwamen heb ik nog wel een paar uur staan afwassen. Kortom, hou de kleine lettertjes in de gaten als je wat boekt, bij Budgetair.

En juist toen ik me had voorgenomen … NOOIT en te NIMMER meer één stap in een vliegtuig te zetten, werd in Mill bij sport- en evenementencentrum Fitland een heus Marinevliegtuig geplaatst. Hoe verzin je het; een vliegtuig dat NIET vliegt. Naast de nieuwste BH van Hunkemuller, de zogenaamde algeBRA (“Rondt alles naar boven af, dames!”) en de luiers met airbags (“Handig, Uw baby stuitert zó van de grond weer terug de commode op!”) vind ik dit sta-tuig, want vliegen doet het dus niet meer, dé uitvinding van het jaar: Okay, ver kom je er niet mee maar het ding is ideaal voor mensen met vliegangst, want er is nul kans dat de motoren uitvallen. Zelfs tijdens haar laatste vlucht, waarbij het 32 meter lange toestel door enkele hijskranen op een 8 meter hoog trappenhuis werd getakeld, ging niets fout. Wat wil je? Geen vermomde arabier te bekennen.

Het toestel is verbouwd tot luxe vergaderruimte met twee hotelsuites en dat klinkt best aantrekkelijk … maar of ik me daar ooit thuis zal voelen, vraag ik me af. Kan ik in deze Millse kist wél mijn benen kwijt? Biedt de menukaart iets anders dan de bekende vacuüm verpakte scheet? En bovenal, wie wast er af na afloop? Tja, als ik slechts 6 euro wil betalen, ben IK dat toch weer zelf, ben ik bang. Maar goed, ik behoor ook niet tot de doelgroep. Ik heb me laten vertellen dat dit zogenaamde “Ho(toes)tel” nu al in trek is bij de Brabantse bedrijven. Dat is dan zeker voor de functioneringsgesprekken: “dames en heren, fasten your seatbelts … U vliegt er uit”!

Een tot papier-maché gestoomd weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant