Afbeelding

Osse leerlingen ontsnappen na busbrand

Column 36 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83645]

“En we gaan nog niet naar huis …nog lange niet, nog lange niet …”
“Een touringcar heeft toch óók een verbrandingsmoter, of niet?”
“Hoezo mag ik niet roken in de bus … dat ding doet het zelf toch ook?”

Ja, achteraf kunnen we er leuke grappen over maken, maar het was verdorie wel kantje boord geweest. Net op tijd had de buschauffeur zijn brandende touringcar aan de kant van de Duitse snelbaan gemanoeuvreerd. En wat een geluk dat toen juist die truck van dat reinigingsbedrijf met een watertank van 1000 liter langs kwam rijden. Binnen de kortste keren was de handel geblust en konden de 50 leerlingen van het Osse Maaslandcollege hun schoolreisje naar Berlijn vervolgen. In een nieuwe bus.

Joh, je moet er toch niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als de bus niet op tijd aan de kant was gezet … of als dat reinigingsbedrijf niet … Ja, maar dat is ALS. Als Edison niet had bestaan hadden we nou zitten internetten bij kaarslicht. Als ze in Vietnam in de herfst hadden gevochten hadden ze al dat ontbladeringsmiddel nooit nodig gehad. Als mijn vader wat minder verlegen was geweest was ik nu drie jaar ouder geweest. Onzin natuurlijk. Ik heb als kind ’s een liter remvloeistof opgedronken. En dat spul werkte! Na één slok kon ik niet meer stoppen. En natuurlijk … als mijn vader dat spul niet in de garage had laten slingeren, dan was het allemaal niet gebeurd. Maar wat koop je voor dat hypothetisch geouwehoer. Ik ben tijdens het dansen een keer uitgegleden over een bananenschil. En achteraf zou je denken … jongen wat deed je dan toch, geblinddoekt in die bananenbar … maar het is gebeurd en daarmee basta! Het is niet fataal afgelopen dus laten we er maar om lachen, toch?

Trouwens, op een schoolreisje kan dit korte ongemak zelfs een enorme opsteker zijn. Want reken maar dat er nog dagen over is nagepraat. En naarmate de dagen vorderden, werden de verhalen steeds heldhaftiger. “Oooh, weet je nog dat meester Hageman tóch nog de bus in rende om zijn laptop te pakken, nou toen heeftie óók nog mijn MP3speler van een wisse dood gered, de schat.” Zo gaat dat nou eenmaal. Nee, die busbrand heeft het groepsgevoel binnen de 4-havogroep juist een enorme boost gegeven. Zou het daarom geen geweldig idee zijn om bij ieder schoolreisje een afgekeurde touringcar mee te sturen?

Een steeds heldhaftiger weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant