Afbeelding

Bekeuringen op en rond de Maas

Column 4 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

Op het Boxmeerse bedrijventerrein Sterckwijck is momenteel archeologisch onderzoek gaande. Mijn neef Niko uit Vortum Mullem bezoekt deze plek wekelijks en verstopt daar dan muntjes met de tekst “Ga ’s wat nuttigs doen, nondejuu!” Niko kan daar heel enthousiast over vertellen. “Een hobby is leuk Mark, heb jij geen liefhebberij?”, vroeg hij laatst. Natuurlijk wel … al hou ik het nooit lang vol. Joggen leek me leuk, maar mijn bier klotste steeds alle kanten op. Één keer heb ik 5 kilometer hard gelopen maar het werden de vreselijkste 2 uur uit mijn leven. Daarna heb ik twee lessen jazzballet gevolgd maar veel verder dan wat danspasjes die mijn vriendin óók altijd maakt (maar dan voor een vol damestoilet) kwam ik niet. Computeren kan ik niet. Windows 95 past wat mij betreft in het rijtje Hiroshima 45 en Tsjernobyl 86 en voor tuinieren bleek ik ook al geen aanleg te hebben. Na één dagje in de tuin werken had ik overal blaren. Alsof ik met een ovenpizza had liggen vrijen.

Dus wat blijft er dan over? Inderdaad: vissen. Lang geleden was ik in Noorwegen al ’s gaan ijsvissen. Dat had ik snel onder de knie gekregen. Ik kwam supertrots met 12 kilo ijs thuis. Okay, vissen is niet diervriendelijk. Zelfs als je de vis teruggooit heb je er toch maar voor gezorgd dat hij nou ergens te laat komt. En het is saai. Ik heb ’s 4 uur naar een visser zitten kijken. Wat had die man een geduld zeg. Petje af. Met één hengeltje schiet het natuurlijk niet op, dus schafte ik me niet alleen 6 werphengels aan met polifonisch alarm (inclusief cam-lok sluiting voor snelle en stevige fixatie) maar kocht ik ook een mini baitcruiser voerboot en 25 kilo bloedwormen. Ja, ik pakte behoorlijk uit, maar een nieuwe hobby mag wat kosten, niet? En juist toen ik richting de Maasplassen wilde afreizen kopte dit weekblad: “Bekeuringen op en rond de Maas”. In Wanssum en Well waren heel wat vissers op de bon geslingerd voor het vissen met verboden aas. Vielen daar mijn bloedwormen ook onder? Of hadden die lui gewoon een paar dooie schapen de plomp in gekieperd? Het stond er helaas niet bij. Het tweede deel van het artikel deed de deur dicht. In Heijen bleken namelijk meerdere bekeuringen uitgeschreven voor het vissen met twee (!?) hengels.

Ik ben inmiddels gaan blindschaken. Op weg naar de wc ben ik al vier keer gestruikeld. Nee echt, een hobby is leuk.

Een diervriendelijk weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant