Afbeelding

'Ze willen geen ronde knikkers’

Algemeen 24 keer gelezen
VEGHEL – De ideale Veghelse oliebol is luchtig, niet te vet, mooi van vorm en vooral heet. Dat zeggen oliebollenbakkers in het centrum van Veghel tenminste.

[image=124028]

“Een mooie bol is niet te vet, heeft een mooie vorm en is lekker van smaak”, vertelt Dré van de Wijgert, oliebollenbakker voor bakkerij Van Leur. “Een paar dingen zijn heel belangrijk bij het bakken. De temperatuur van het vet moet goed zijn en de bollen mogen ook niet te lang in het vet liggen. Een goede vorm krijg je door het beslag op de juiste manier te knijpen.”
Gerard van der Laan heeft de grote oliebollenwagen van Theunisz voor de Blokker staan. Volgens hem hebben de Veghelaren de bollen het liefst heet: “Doe mij maar twee hete bollen zeggen ze dan. Het woord oliebol zeggen ze niet eens. Ze moeten vooral niet te vet en luchtig zijn. De vorm maakt voor de smaak niet uit. De één vind het lekker als er een krokant handvaatje aanzit, de ander doet dat niets.” Over de oliebollentest die het Algemeen Dagblad jaarlijks houdt, is hij niet te spreken: “Die houden van vaste, ronde knikkers. Als ik die zou maken, lopen mijn klanten weg.”
Harry van Bern van Bakkerij Verhoeven is van mening dat het vet goed heet moet zijn. “En goed beslag is natuurlijk ook super belangrijk.”
Volgens het Algemeen Dagblad zijn er steeds minder mensen die nog thuis oliebollen maken. De bakkers merken dat het drukker wordt. “Vandaag kwam er iemand die vorig jaar op 31 december 2 uur heeft staan wachten. Daarom is hij maar een dag vroeger gekomen”, vertelt Van der Laan.
Van de Wijgert bakte er vorig jaar 4000 op één dag. “Dat aantal zal dit jaar wel wat hoger liggen. Morgen staan we hier met drie mensen. De laatste dag van het jaar is de topdag.”

[image=124029]

[image=124030]

[image=124031]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant