Afbeelding

‘Ons verleden loslaten is moeilijk’

Algemeen 22 keer gelezen
UDEN – De verhuizing naar Sint Jan vonden ze vervelend, maar weegt niet op tegen
het afscheid van hun parochies in binnen- of buitenland. Dat was de allergrootste verandering in hun leven. De vijf Kruisheren die gebruik maken van de faciliteiten van Huize Sint Jan en de Odiliaflat hebben het naar hun zin, dat wel. Maar het valt niet mee om je op hoge leeftijd nog in te passen in een nieuwe woongemeenschap. Dat blijkt uit een gesprek in de huiskamer van de paters.


[image=123961]

De Kruisheren Frans Dortmans (79), Henk Scholtens (102), Jan van de Ven (78), Jan van Well (84) en en One Bleeker (89) komen elke dag ‘s ochtends na de mis in de kapel samen om koffie te drinken. In Sint Jan hebben ze hun eigen huiskamer gekregen, want de paters hebben behoefte aan een eigen plek. Ze kregen alle medewerking van Brabant Zorg, de instelling die het klooster heeft gekocht en gaat verbouwen.
De paters Van de Ven en Frans Dortmans zijn in Uden geboren en getogen, de anderen komen oorspronkelijk uit Zoetermeer, Friesland en Groningen. Wat ze als confraters gemeen hebben is hun jarenlange afwezigheid. Dortmans nam anderhalf jaar geleden afscheid van zijn dierbare Brazilië waar hij bijna veertig jaar werkte. Maar twee maanden woonde hij nog in het klooster, toen kwam hij in Sint Jan. (Het complete verhaal is te lezen in het Udens Weekblad van woensdag)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant