Afbeelding

Annie’s speciale kerstboom

Opmerkelijk 51 keer gelezen
UDEN - Welke het speciaalste is? “ik vind ze allemaal mooi”, lacht Annie Bongers en bij elke kerstbal weet ze iets te vertellen. “Deze komt uit China, dit engeltje heb ik uit Lippstadt meegebracht, deze is uit Thailand en is van bamboe gemaakt.” Ze knijpt in een Schotse kerstbal die de vorm van een doedelzak heeft en het Schotse volkslied klinkt. Uit meer dan veertig landen komen de kerstballen.

[image=123428]

“Nee, we zijn niet overal geweest. De meeste heb ik gekregen. Veel mensen weten dat ik ze spaar en als ze ergens geweest zijn, dan brengen ze er één mee.”
Haar zus was vier jaar geleden de eerste die een kerstbal cadeau deed en sindsdien weten veel mensen wel waarmee ze Annie blij kunnen maken. Onderin hangt een zware jongen. “Gemaakt door iemand van mijn kleicursus. Een echte Ujese bal. Van klei en best zwaar, maar met ‘Groeten uit Uden’ er op!”
En Annie gaat verder op haar wereldreis door de kerstboom. Een groen klavertje vier uit Ierland, een Australische eland met een afgebroken oor, maar met liefde van een tante gekregen. Ook de twee kleinkinderen helpen mee. ‘We móeten voor oma een kerstbal meebrengen’, zeggen de twee als ze in het buitenland zijn. “Deze komen uit Plopsaland”, zegt Annie vertederd.
Daags na Sinterklaas zette manlief Jan de boom en haalde Annie haar verzameling van de zolder. Ze hebben dit jaar een nieuwe boom, een grotere en alle kerstballen passen erin. “Nou is ie vol”, zegt Annie. “Er kunnen er nog veel meer bij”, denkt manlief Jan.
De piekplek is bezet met Delfts Blauw, ooit door Annie in Scheveningen gevonden. ‘Ja, dat is ie’, dacht ze. “De kleinkinderen hebben een piek uit Eurodisney, maar die mag oma nóg niet hebben”, lacht Annie. “Nee, we blijven er met Kerst niet voor thuis. We genieten er zo ook wel van.”
Natuurlijk komt er ook het moment dat de kerstballen weer naar de zolder gaan. “Driekoningen, daar doen ze niet meer aan”, zegt Annie ietwat beteuterd. “Daarom, vlak na Nieuwjaar ruimen we de boom weer op, net als iedereen.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant