Afbeelding

Nias vijf jaar na tsunami

Algemeen 29 keer gelezen
UDEN – Kruisheer Tjeu Kuppens die woont en werkt op het Indonesische eiland Nias is optimistisch over de toekomst van zijn geliefde eiland en bewoners. ,,De ogen van de mensen zijn minder dof, de gelaatstrekken zachter, het hart milder, de angst minder en de kinderen vrolijker. Het zijn kleine bloempjes.” In een brief beschrijft pater Matthias, zoals hij daar genoemd wordt, de situatie toen en nu. Het is vijf jaar geleden dat het eiland overspoeld werd door een alles vernietigende Tsunamie.

[image=123396]

Nias was volgens de pater een vergeten en onbekend eiland, maar sinds de Tsunamie in 2004 en de aardbeving met Pasen in 2005 staat Nias in de belangstelling. ,,Het was verschrikkelijk en maakte alles kapot. Wereldwijd is er veel geld verzameld en is met de opbouw begonnen. Verschillende hulporganisaties hebben goed werk verricht”, schrijft Kuppens. Hij kreeg ook steun van de gemeente Uden en het Udens Weekblad bracht de kruisheer in 2007 een bezoek en zamelde daarna geld in. ,,Er zijn goede wegen aangelegd, scholen en klinieken gebouwd en ook kregen veel mensen een huisje in plaats van hun gammele hutjes. Na vijf jaar is er werk, zijn er doktoren, worden cursussen gegeven en krijgen mensen gratis behandelingen in klinieken. De president heeft de opbouw van Nias aan enkele van zijn beste mensen toevertrouwd. Deze hebben goed gewerkt, behoorlijk vrij van corruptie.”
De parochie van de kruisheren was heel erg getroffen. Daar zijn nu voor de allerarmsten 300 huisjes gebouwd en is er gestart met ontwikkelingsprojecten. ,,De grote droom om het binnenland te ontsluiten met een weg van 13 kilometer door de moerassen is gestrand op 9 kilometer. De centen zijn op. Maar deze weg betekent zoveel dat we met hulp van Caritas besloten hebben, hoe dan ook, door te gaan. Het is 4 kilometer met een prijskaartje van 150.000 euro. Eventuele donateurs zijn welkom om een kijkje te komen nemen.”
Kuppens schrijft dat mensen van de provincie Brabant en het Lilianafonds dit jaar de zusters Alma op het eiland hebben bezocht en hulp is toegezegd voor vijf jaar.
De kruisheren moeten 64 kerken bedienen waarvan er 55 tegen de vlakte lagen. Nu zijn ze 21 kerken aan het bouwen. Daarna volgen er nog 24 maar daarvoor is geen subsidie meer uit tsunamie fondsen. De prijs van een kerk is 17.500 euro. Volgens de pater een project van jaren. En ondertussen begeleidt Kuppens nog priesterstudenten, woont hij vergaderingen bij en moet hij ook nog steeds veel begrafenissen regelen. ,,Je moet hier boffen. Alles boven de 70 is bonus. In het klooster hier ontmoeten hemel en aarde elkaar.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant