Afbeelding

30 jaar vastgeplakt aan ‘t Stulpke

Muziek 70 keer gelezen
UDEN - “We zijn het oudste dweilorkest van Uden”, vertellen twee Mertplekkers niet zonder trots. “Dertig jaar geleden werden her en der acht instrumenten op de kop getikt en op de keukentafel gelegd. ‘Zoek maar uit wat je wilt spelen’. Sindsdien zijn we het huisorkest van ’t Stulpke en dat vieren we zondag.”

[image=120880]

Het keukentje van ’t Stulpke was dertig jaar geleden het repetitielokaal, maar tegenwoordig zouden de Mertplekkers er niet meer in passen. De acht van toen zijn er nu 17, maar ook in het bovenzaaltje van het bekende café aan de Markt hebben ze het prima naar hun zin. “Zijn we klaar met repeteren, dan kunnen we meteen de kroeg in beneden”, vertelt Hein Ceelen. “We spelen op mechanische instrumenten en die moet je af en toe smeren.”
‘Zonder drank geen klank’, maar de Mertplekkers van tegenwoordig drinken minder dan vroeger, vertelt Patrick Spoor. “We hebben veel jeugd bij de Mertplekkers en de muziek die we spelen is moeilijker geworden. Veel drinken betekent veel erlangs spelen.” De Mertplekkers is dan ook meer geworden dan alleen een dweilorkest, vindt Hein. “We spelen meerstemmig en heel gevarieerde muziek. We maken er een muzikale show van, ook door onze kleding. Iedereen mag aan doen wat ie wil, als het maar rood en goud is.”
De Mertplekkers trekken daardoor veel bekijks, vertelt Patrick. “Op de Ramblas in Barcelona werden we achterna gezeten door hordes Japanners die met ons op de foto wilden.” De Mertplekkers worden tijdens dergelijk buitenlandreisjes, maar ook bij het jaarlijkse kampeerweekend vergezeld door hun gezinsleden. “Thuis vinden ze het leuk dat we spelen, want we betrekken ze bij de club. Het is een familiegebeuren en veel aanwas komt ook vanuit de gezinnen.”
De Mertplekkers zelf vormen ook een hechte familie tijdens het carnaval. “Thuis slapen we alleen, de rest doen we met zijn allen.”

Zondag 13 december tussen 13.00 en 18.00 uur vieren de Mertplekkers hun 30-jarig bestaan in ’t Stulpke. In kleding van toen, muziek van toen en later op de middag de muziek van tegenwoordig in het rood en goud. De entree is gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant