Afbeelding

Boek Bluijssen voor mensen die zoeken

Religie 134 keer gelezen
UDEN – Oud-bisschop van ‘s –Hertogenbosch monseigneur Jan Bluijssen heeft een nieuw boek geschreven. Zondag werd het gepresenteerd in het ‘ruim bemeten’ Museum voor Religieuze Kunst in Uden. Conservator Leon van Liebergen noemde het zo omdat de belangstelling voor de 83-jarige, ‘mysticus in wording’ onverminderd groot was. De zaal was veel te klein.

[image=120363]

De donkere stilte van God’, zo luidt de titel van het boek dat Bluijssen schreef. ,,Het is zo mooi geworden, dat je het zelfs niet om de inhoud hoeft te hebben”, lachte de oude bisschop bescheiden. Kwetsbaar en fragiel met een zachte gebroken stem dankte hij de mensen die hem hebben bij gestaan bij het tot stand brengen van het boek, zichzelf daarbij staande houdend aan het spreekgestoelte. Hij hoopt dat mensen door zijn boek geïnspireerd en gestimuleerd worden, omdat dit belangrijk is voor de ‘geestelijke fundamenten van het leven’.
In zijn boek stelt Mgr. Bluijssen dat de visioenen en inzichten van middeleeuwse mystici bijdragen aan de geloofsvraagstukken van vandaag.

Soepel
Het boek werd ingeleid door historicus en goede vriend Gerard Rooijakkers. Die concludeerde dat Bluijssen ondanks de stramme leden toch een soepel boek heeft geschreven. Volgens Rooijakkers is ‘Donkere stilte van God’ een boek voor mensen ‘die zoeken te geloven’. De schrijver zelf heeft nooit een mystieke ervaring gehad. “Gelukkig niet want het zou me beangstigen”, had hij tegen Rooijakkers gezegd lang voordat hij dit boek schreef. Bluijssen noemde zich een dwaas en onwetende in dat opzicht. Rooijakkers: ,,Vreemd voor iemand die zijn hele leven bezig is met de mystieke ervaring dat God nabij is. Opmerkelijk, omdat hij stelt dat God verborgen is én nabij.” Bluijssen bleef zoeken en laat mensen delen in zijn zoektocht.

[image=120366]

Verstandig
Peter Nissen, hoogleraar cultuurgeschiedenis in Tilburg, zei in zijn slotbeschouwing dat Bluijssen niet zwaarwichtig maar ervarende wijs op zoek is gegaan naar mensen die op een bijzondere manier door God zijn geraakt. ,,Hij heeft er verstandig aan gedaan om te rade te gaan bij ervaringsdeskundigen, mystici, en kan daarvan iets doorgeven. Het is precies het juiste boek, geschreven op het juiste moment door de juiste auteur in een tijd waar Godsvraag niet is verdwenen maar wel is verhuisd. Ook buiten de kerken wordt de vraag gesteld en zoekt men naar sporen van iets van God.” Nissen en Rooijakkers schonken tot slot de oud-bisschop zijn ‘sigaar uit eigen doos’.
Voor het boek heeft de Tilburgse kunstenaar Paul van Dongen kleurenetsen gemaakt waarvan enkele originelen in het museum werden getoond.
Het boek is voor € 19,95 verkrijgbaar via Uitgeverij Veerhuis.
[image=120364]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant