Afbeelding

Uitvinders bij regiofinale in Uden

Algemeen 53 keer gelezen
UDEN – De Snowcopter, de Mediabril en de Geefmachine stonden vrijdagmiddag centraal bij de Uitvinderswedstrijd in Stichting C in Uden. Dat waren de drie genomineerde uitvindingen bij de regiofinale van Noordoost Brabant. Op vier andere plekken in Brabant vonden de overige regiofinales plaats. Van de vijf winnende uitvindingen mag de allerbeste ‘mee’ naar Sjanghai in de speelfilm van De Uitvinders die daarover wordt gemaakt.

[image=120265]

Voordat de jury een beslissing kon maken mochten de basisschoolleerlingen hun uitvinding presenteren. Anne, Thomas, Mickel en Milou van de Matthiasschool uit Oploo hadden een Mediabril gemaakt. Daarmee kun je eenvoudig een film kijken, internetten en muziek luisteren. Er zit zelfs een navigatiesysteem op. Erg handig zijn de zonnepaneeltjes, zodat je geen batterijen nodig hebt.

[image=120267][image=120266]

Tim van Vegchel presenteerde zijn Geefmachine. Dit sympathieke project wil hij inzetten in Derde Wereldlanden. “Kinderen zijn daar vaak te arm om spelletjes te kopen”, vertelt de uitvinder uit groep 8 van basisschool De Weijerhof in Boxmeer. “Met de Geefmachine komt er door een druk op de knop een spel uit het apparaat. Wanneer ze klaar zijn met spelen kan het spel daar weer veilig opgeborgen worden.”

[image=120264]

De uitvinders van de Snowcopter, Muhammed, Edris en Harun van basisschool De Bolster uit Oss, konden vanwege festiviteiten niet aanwezig zijn, maar de jury kon hun presentatie op video bekijken.

[image=120268]

Na het oordeel van de jury mag ook het publiek zijn stem uitbrengen. Dat kan in Stichting C tijdens schooltijden op maandag 30 november en dinsdag 1 december. Daar staan enkele uitvindingen opgesteld. De uitvindingen van de andere regio’s worden tentoongesteld in Eindhoven, Tilburg, Breda en Den Bosch.

[image=120270][image=120269]

Het Uitvindersproject is mede tot stand gekomen door bijdragen van de Provincie Brabant, Stichting Techniek=Troef en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Dat de formule een succes is, blijkt uit het aantal deelnemers. Op 100 scholen namen bijna 200 groepen deel aan de wedstrijd. Meer dan 4000 kinderen mogen zich nu uitvinder noemen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant