Afbeelding

‘Toren Pius X gemeentelijk monument’

Algemeen 34 keer gelezen
UDEN - Het Cuypersgenootschap vraagt het Udense college van B&W om de de toren van Pius-X kerk aan te wijzen als gemeentelijk monument.

“Wij hebben begrepen dat de ontwikkelaar van deze locatie graag de toren wil behouden. Dat is positief. Gezien het belang voor Uden is het echter zaak dat de gemeente zich ook nadrukkelijker inzet voor behoud van de toren. Ook de resterende kunstwerken in de kerk, zoals de glas-in-betonramen en het mozaïek van de hoofdingang, verdienen de aandacht van de gemeente. Tot onze grote verbazing is een bijzondere kruiswegstatie, bestaande uit veertien neogotische houtsnijwerken, uit deze kerk reeds naar Brazilië verscheept. Dat is een groot verlies voor Uden. Voorkomen moet worden dat nog meer kunstwerken verdwijnen. Wij roepen de gemeente daarom op om snel een onderzoek te starten naar de kunstwerken in de kerk en deze in samenwerking met de ontwikkelaar te herplaatsen in de nieuwbouw of elders in Uden.”

Het Cuypersgenootschap zet zich door heel Nederland in voor het behoud van bouwkundig erfgoed. Ook de Pauluskerk is bij de stichting in beeld die het college oproept deze kerk als gemeentelijk monument aan te wijzen.

[image=120252]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant