Afbeelding

Start inzameling plastic huisvuil

Column 13 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83645]

Aan het milieu wil ik eigenlijk geen woord meer vuil maken. Ik kocht van de week een blikje sardientjes. Ze zaten helemaal onder de olie, waarschijnlijk gedumpt door een tanker. In ons drinkwater zitten steeds meer zware metalen. Voor een glaasje water heb je dadelijk een heftruck nodig. En onze lucht is niet veel schoner. Ik dacht een roodborstje te zien maar dat bleek dus een mus te zijn die al jaren zijn adem inhield. Nee, voor frisse lucht kun je tegenwoordig nog alleen in een café terecht. Hoe lang duurt het nog voordat de toeristen hier in de buurt komen smogdiven en rioolraften (ideetje voor het Volkelse Hemelrijk?)? Als je weet hoe het milieu er over 30 jaar uit zal zien is het niet vreemd dat baby’s tegenwoordig krijsend geboren worden. Ik weet zeker, als de wereld een vakantiehuisje was … dan zouden we van God de borg niet terug krijgen.

Er moet dus wat gebeuren. Dat vindt iedereen … maar in de praktijk komt daar meestal barweinig van terecht. “Bedreigde diersoorten die uitsterven, nou én? Hans Klok verdwijnt dagelijks en daar zeurt niemand over! En wat die luchtverontreiniging betreft, ach, zolang de smog de ontvangst van mijn televisietoestel niet verstoort, maak ik me niet druk”. Over recycling hebben we ook zo onze eigen ideetjes. “Oeh jakkus, dit servetje kan dus vroeger een wc-papiertje zijn geweest!” Mijn neef Niko uit Vortum Mullem was laatst jarig. De confetti die werd gegooid bleek even oud als hijzelf. Niko vindt zichzelf een echte recycle-man. Hij gaat namelijk enkel met getrouwde vrouwen uit. En lege batterijen bewaart Niko op een speciaal plekje, namelijk in zijn zaklamp.

Nee, als het aan ons burgers ligt gebeurt er niks. De gemeenten begrijpen dat en hebben iets bedacht om ons over de streep te trekken: als je wilt krijg je subsidie voor het isoleren van je huis, in de wijken komen gezellige zwerfafvalfeestdagen, gratis oplaadpunten voor elektrische auto’s en het nieuwste actiepunt is de maandelijkse inzameling van plastic huisvuil. In Son en Breugel beginnen ze er 1 november mee, maar hier in het Udense Slabroek kregen we al in oktober de zak. Hij hangt in onze bijkeuken en zit al helemaal vol yoghurtbekertjes, smeerkaaskuipjes en patatbakjes. Vanwege de stank slapen we allang niet meer thuis. Over 12 dagen moet iemand die zak naar de straat sjouwen. Begrijp me goed, ik wil me best inzetten voor het milieu maar die dag ben ik ziek. Of ik word het wel. Zeker weten.

Een gratis oplaadbaar weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant