Afbeelding

“Ze kunnen mij ervoor uit bed halen”

Column 40 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83646]

Ik kom regelmatig bij groente- en fruitspeciaalzaak Ceelen in Nistelrode. Prima spul hebben ze daar. Ceelen maakt ook altijd een monter praatje, zelfs tegen sluitingstijd. Ongelofelijk knap want weet je dat een groenteboer al om vijf uur ’s morgens wordt bevrucht. Vreselijk! Als kind moest ik ook zo vroeg op. Uitslapen was er bij ons thuis niet bij. Als ik het waagde pas om 6 uur ’s morgens de keuken binnen te sluipen zei mijn moeder venijnig “ook goeiemiddag!”. Slapen was een misdaad. Lag ik er om half zeven nóg in dan gooide ze een volle fles melk naar mijn hoofd: de wekfles. En daar hou je iets aan over. Toen ik laatst mijn blinde darm liet weghalen bleef ik na de operatie volhouden dat ik NIET had geslapen maar hooguit even mijn ogen had dichtgedaan. Eenmaal op mezelf heb ik van slapen mijn hobby gemaakt. Iedere morgen is inmiddels als een proefwerk wiskunde voor mij: ik kom er maar niet uit. Vanmorgen helemaal. Ik was nog doodmoe want ik had gedroomd dat ik een heuse baan had. Vroeg opstaan, ik moet er niet aan denken.

Tijdens een interview werd me laatst gevraagd waar ze mij voor wakker konden maken. Ik weet niet wat de desbetreffende journalist had verwacht. Tuinieren? (Van de week is zelfs mijn kiezelpad overleden. Ik heb één keer een hele dag in de tuin gewerkt, maar ik blijk er niet voor geschapen. Ik zat helemaal onder de blaren, alsof ik met een ovenpizza had liggen vrijen.) Zeevissen? (Ook één keer gedaan, toen ik mijn hengel uitgooide miste hij het water.) Tennissen? (Doe ik slechts zelden en alleen onder een schuilnaam. Laatst schoot zelfs bij het tandenpoetsen mijn arm uit de kom). Of had hij gedacht dat ik een lekker gerecht zou noemen. Bijvoorbeeld entrecote in rode wijnsaus of gebakken lever met uitjes. Dat laatste vind ik best lekker, daar niet van. Ik kreeg laatst bij een Schaijks restaurant zo’n joekel van een lever …die koe moet alcoholist zijn geweest. Allemaal heerlijk hoor, maar ik antwoordde in alle eerlijkheid: “Je mag me wakker maken voor een paar uur lekker slapen. En verder niks”.

Diezelfde journalist moet ook dansschooleigenaar Van Rongen hebben bezocht. Op dezelfde vraag antwoordde de 63jarige Ossenaar: “Dansen, daar kunnen je mij voor uit bed halen”. Toen ik dat las was ik jaloers. Kon ik ook maar van mijn hobby mijn vak maken. Weet je, ik ga morgen Beter Bed in Uden bellen. Word ik straks slapend rijk.

Een slaapverwekkend weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant