Afbeelding

De eerste steen wordt de tweede…

Column 34 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83644]

Vreemde traditie dat leggen van die eerste steen. Meestal zitten die dingen op ooghoogte in de gevel en dan vraag je je toch af hoe die bouwvakkers dat hebben gedaan. Lastig zo’n zwevend geval waar je zo naartoe moet metselen. En hoezo is dat ding “gelegd”. Iedereen ziet toch dat die steen gemetseld is. Het graf van de onbekende soldaat is ook zoiets. Als dat figuur totaal onbekend was, hoe weten ze dan dat hij soldaat was en geen loodgieter?

Maar nou drijf ik af. Ik had het over het leggen van die zogenaamde eerste steen. Ergerlijk! Dat moet ook zuster Hermina uit Grave gedacht hebben. Want deze 82 jarige bewoonster van verzorgingshuis Maaszicht kwam namelijk op het lumineuze idee om daadwerkelijk een eerste steen te gaan leggen. Niet tijdens de bouw van het allang beloofde nieuwe zorgcentrum maar ver daarvóór. Kijk, dan kun je inderdaad spreken van een eerste steen. In de Graafse gemeenteraad is al maanden geleden besloten om een nieuw zorgcentrum te bouwen. Maar ja, die politici praten tot hun tong een hernia heeft, moet zuster Hermina hebben gedacht. En regeren is vooruitschuiven, ook in Grave. Dus leg ik die steen wel zelf!
Dit weekblad beschreef deze eerste steenlegging als “een ludieke actie”, maar zo heeft zuster Hermina het natuurlijk helemaal niet bedoeld. Dat zie je ook als je haar op de foto ziet. Deze 82 jarige zit triomfantelijk lachend op haar rollator, met op haar schoot een baksteen met de letters “eerste steen”. Duidelijker kan niet. Hoe het precies is gegaan weet ik niet, maar de zuster heeft zich daarna natuurlijk iets door haar rollator laten zakken en onder een (eveneens zittende) ovatie van haar medebewoonsters heeft ze toen die steen midden op het Graafse Wisseplein gelegd. Zo, nou kunnen de bouwvakkers de rest er wel omheen metselen, zie je haar denken. Hier kan de politiek niet meer omheen!

Ik hoop niet dat zuster Hermina de laatste regels van het artikel heeft gelezen. Daar stond namelijk tot mijn ontzetting: “De eerste steen werd overigens niet echt gelegd maar door wethouder Opsteegh meegenomen naar het gemeentehuis”. En daar ligt dat ding de komende 35 jaar in een bureaula. Tot een gemeentebode hem vindt en navraag laat doen. In het volstrekt verouderde Maaszichtcentrum wordt dan de hoogbejaarde Opsteegh opgespoord. Bij het zien van het kleinood veert de oud-wethouder op uit zijn allang vastgelopen rollator en verzucht dan: “Ach, de eerste steen … voor het asielzoekercentrum op het Wisseplein. Toch?”

Geen volstrekt verouderd weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant