Afbeelding

Bevrijding Uden herdacht met uniek concert

Muziek 50 keer gelezen
UDEN - Alleen Max Strick heeft het bewust meegemaakt, maar toch zijn alle muzikanten van Harmonie De Eendracht al maandenlang vol vuur aan het oefenen voor een groots bevrijdingsconcert. Zaterdag 19 september om 10.00 uur op de Markt in Uden wordt de intocht van de bevrijders, precies 65 jaar geleden, herdacht met prachtige muziek én met historische beelden.

[image=111868]

Ze zag vorig jaar het bevrijdingsconcert in Veghel en dacht: dát moeten we ook doen in Uden. “Op 19 september, want dat is de dag dat Uden 65 jaar geleden bevrijd werd”, vertelt Conny de Pee. “Helaas voor ons staat die dag ook TechEvent gepland en hun programma zat al vol. Vandaar dat het een koffieconcert op de zaterdagochtend is geworden, maar wel óp het grote podium van TechEvent.”
En een groot podium verdient Harmonie de Eendracht, want het wordt een memorabel bevrijdingsconcert, zo voorspelt Conny de Pee: “We spelen heel veel muziek uit de tijd van de bevrijding, zoals een Vera Lynn-medley, gezongen door Loes Goossens die samen met twee medestudenten van het conservatorium ook als de Star Sisters te horen is.”
De swingende muziek van die dames wordt afgewisseld met onder meer de slagwerkgroep die op komt gereden in legerjeeps! Ook de bekende muziek van ‘soldaat van Oranje’ en ‘The Bridge over the River Kwai’ komt langs en in het nummer ‘Introduction and modern beat’ is een hoofdrol voor de saxofoon van Britt van den Dungen.

Bevrijding in beeld
“Op grote videowalls van TechEvent zijn foto’s van de bevrijding en ook een film te zien, vertelt Conny de Pee. “De leden gaan gekleed als harmonie nieuwe stijl, met spijkerbroek, witte blouse en oranje stropdas. Het is een heel werk geweest om al die nieuwe nummers in te studeren, maar iedereen vindt het heel erg leuk. Max Strick is de enige die de bevrijding heeft meegemaakt, maar er is niemand die vroeg: ‘waarom een bevrijdingsconcert?’, ‘waar zijn we mee bezig?’ Iedereen beseft dat het goed is om dit te doen. Dat het goed is om te herdenken!”

Het Bevrijdingsconcert op de Markt in Uden op zaterdag 19 september om 10.00 uur wordt geopend door de commandant van vliegbasis Volkel, kolonel Wido Van de Mast en gepresenteerd door Maria van Deventer. Het concert duurt een uur. Er staan geen stoelen, maar wel hangtafels. De entree is gratis. Harmonie De Eendracht wil vaker een bevrijdingsconcert gaan geven en gedacht wordt al aan 5 mei 2010.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant