Afbeelding

Museum op zolder

Religie 31 keer gelezen
UDEN - Onlangs is de collectie van het Museum voor Religieuze Kunst te Uden verrijkt met een omvangrijke schenking: de verzameling devotionalia van de missionarissen van het Heilig Hart te Tilburg. Deze verzameling was meer dan een halve eeuw ondergebracht op de zolder van het missiehuis aan de Bredaseweg. Nu de paters hun domicilie verlaten, zijn de gipsen en rozenkransen, medailles en scapulieren, relikwieën en vaandels, ovalen en prentjes, stolpbeelden en hinterglasschilderingen overgedragen aan het museum.

[image=111793]

De schenking vormt voor het museum een welkome versterking van het toch al grote collectieonderdeel volksdevotie.
De verzameling volksdevotie van de missionarissen van het Heilig Hart, in Tilburg vanwege het embleem op hun kledij beter bekend als de missionarissen van de ‘Rooie harten’, gaat terug tot de jaren dertig van de vorige eeuw. Kenmerkend voor de congregatie zijn de voorstellingen van het Heilig Hart in alle maten en keuren. Daarnaast series achterglasschilderingen, lijdenswerktuigen onder een stolp of binnen een fles en fijn gesneden ovaaltjes van gips. Uitzonderlijk is ook de verzameling medailles, kruisjes en scapulieren, die gesorteerd en verdeeld over ladekasten, tot de meest omvangrijke en volledige van ons land gerekend mag worden.
Op de tentoonstelling zal slechts een doorsnede van de schenking kunnen worden getoond. Ieder prentje, iedere medaille kon de gelovige een houvast bieden, een hulpmiddel zijn om de afstand tussen hemel en aarde te verkleinen. De tentoonstelling is te zien van zaterdag 19 september tot en met zondag 6 december.
[image=111794]
[image=111796]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant