Afbeelding

Al 12 miljoen op Streekrekening De Maashorst

Zakelijk 33 keer gelezen
UDEN - Op de vrijdag in de namiddag gepresenteerde Streekrekening De Maashorst staat nu al 12 miljoen euro. De eerste deelnemers hebben tijdens de netwerkmiddag vooraf gaande aan de Streekfair van zondag hun handtekening gezet. Volgens voorzitter Peer Verkuijlen is dat nog maar het begin. Hij introduceerde de Streekrekening als nieuwe methode om geld bij elkaar te krijgen voor de ontwikkeling en behoud van natuurgebied De Maashorst.

[image=111523]

De eerste die zijn handtekening zette was gedeputeerde Onno Hoes namens de provincie. De andere deelnemers zijn IBN, Brabant Wonen, Brabant Water, Waterschap Aa en Maas en Kringloopbedrijf Oss. Ook Ruud van der Linde van restaurant D’n Bonte Wever in Nistelrode en Johan van Herpen van Peters Beheer voegden hun handtekening toe. Dat betekent dat zij minimaal 25.000 euro tot maximaal 5 miljoen euro op de Streekrekening zetten. Daarop ontvangen zij gewoon rente en kunnen zoals op elke rekening bij hun geld. Anders is dat de Rabobank 5 procent bonus geeft over het bedrag van de rente. Die gaat in het Streekfonds dat bijzondere projecten in De Maashorst mogelijk maakt. De Rabobanken Uden, Veghel, Oss en Bernheze Maasland werken hierin samen met Stuurgroep De Maashorst.

[image=111526]

[image=111525]

Die was ook de gastheer voor de ondernemers op het terrein van de Streekfair. Zij luisterden naar Bouwe Taverne, directeur Duurzame Ontwikkelingen Rabobank Nederland, die niet bekend was met het gebied maar wel gehoord had over de initiatieven voor nieuwe bedrijvigheid in deze regio.
Bob Hutten van Hutten Catering kwam met een kritische noot. Hij adviseerde de boeren,“en dat zijn potverdorie helden”, vooral groot te denken, mee te gaan met de tijd en niet te verzanden in romantiek en nostalgie. ,,Ga niet frotten met moeilijke koolrabi’s en andere vergeten groenten, vergeet slowfood en doe mee met trends. Boerderijwinkeltjes doen boeren en maar een beetje bij, maar het houdt ze van het echte geld verdienen.” Hutten presenteerde bovendien zijn nieuwe lijn streekproducten en Brabantse snacks onder de naam Guijt. Dat is een verbastering van het woord ‘geut’, in vroeger tijden de plek die we nu keuken noemen.

[image=111524]

Jacques Warmerdam van Agro & Co was het wel met Hutten eens. Ook hij pleitte voor een professionelere aanpak van de productie van streekproducten, liever gezegd regionale producten, en gaf tips aan de Maashorstboeren.
Na de toespraken proefden de gasten van een Maashorst kippensoepje, een hertenkroket en een streektoetje. Ook werd voor het eerst het nieuwe Maashorstbier getapt. De Streekfair aan de Bosdreef is zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant