Afbeelding

Nieuwenhuizen Daandels wint ‘duurzame woonwijk’

Wonen 89 keer gelezen
UDEN – Het Udense bouwbedrijf Nieuwenhuizen Daandels Bouw is de grote winnaar geworden van de prijsvraag die de gemeente Uden in februari uitschreef om een nieuwe, duurzame wijk te ontwikkelen op Velmolen-Oost. Wethouder René Peerenboom maakte de winnaar donderdagmiddag bekend tijdens het mini-symposium ‘Duurzaam Bouwen = Kennis delen’ in Theater Markant. Nieuwenhuizen Daandels Bouw mag nu de wijk met 70 woningen gaan realiseren.

[image=111483][image=111482]

Algemeen Directeur Gijs Spruijt van Nieuwenhuizen Daandels Bouw is enorm blij met de prijs. “Dit is erg belangrijk voor ons. We zien als bouwer dat het duurzaam bouwen de toekomst is. Met zo’n grote wijk kun je een belangrijke stap voorwaarts maken. Als ontwikkelaar speel je zo een belangrijke rol in het duurzaam maken van Nederland. We nemen dit ook erg serieus. Het is immers de toekomst. Wij lopen liever voorop dan dat we er achteraan bungelen.”

[image=111476]

Duurzaamheid
De wijk die Nieuwenhuizen Daandels Bouw heeft ontworpen en dus ook mag ontwikkelen bestaat uit 67 woningen. Het gaat om 32 sociale woningen voor SVUwonen, 22 tweekappers en 13 vrijstaande woningen. Gijs Spruijt legt uit wat de wijk nu zo duurzaam maakt. “Allereerst de duurzame installaties in de woningen die minder energie kosten en dus een lagere CO²-uitstoot geven. Duurzaam is ook de uitstraling van de wijk en de stedebouwkundige opzet. Met andere woorden; een fijne, prettige woonomgeving. Een ander punt is de flexibiliteit van de woningen voor de toekomstige bewoners. De huizen zijn maximaal uitbreidbaar bij veranderende gezinssamenstellingen. Ze hoeven nooit meer gesloopt te worden. Verder hebben ze een geweldig goed geïsoleerde schil. Die kun je ook maar één keer maken. De woningen zijn ook bedacht om van meer, toekomstige, duurzame voorzieningen voorzien te worden. Er is maximaal rekening gehouden met de zon. Alle daken zijn maximaal naar het zuiden gericht voor het gebruik van zonne-collectoren en PV-cellen. Ook maken we gebruik van passieve zonne-energie. Zo zijn er grote ramen op het zuiden. Met zonwering in de zomer, maar vooral ’s winters worden de huizen verwarmd door het winter- en lentezonnetje. Natuurlijk worden alle woningen voorzien van warmtepompen, met warmte- en koude-opslag. Verder is de hele waterhuishouding in de wijk goed geregeld, door een zogeheten waterbuffering in de vorm van een wadi. Veel halfverhardingen zorgen voor maximale infiltratie van regenwater. De wadi zorgt voor biodiversiteit van inheems groen en beplanting. Er is maximale beleving doordat alle woningen uitzicht hebben op het park.”

[image=111475][image=111477][image=111478][image=111481]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant