Afbeelding

Gennep wil samenwerking beter benutten

Politiek 108 keer gelezen
GENNEP | Hoewel landelijk de economie een beter perspectief biedt, is dat in de gemeente Gennep nog niet af te lezen aan de financiële positie. De hand blijft daarom nog even op de portemonnee. Dat zegt het college van B en W, dat afgelopen week een sluitende begroting voorgelegd heeft aan de leden van de gemeenteraad.

[image=315147]

Een nieuwe bezuinigingsronde is in Gennep niet aan de orde. Ook worden de inwoners van de gemeente gespaard als het gaat om lastenverhogingen. “We voeren alleen de inflatiecorrectie door”, lichtte wethouder economische zaken, Peter Lucassen toe, “Het blijft nog even financieel krap maar er is wel perspectief voor de komende jaren. Daarbij komt dat de provincie Limburg na een verdiepingsonderzoek bevestigt dat de begroting op orde is.”
De Gennepse schatkistbewaarder liet weten dat in Gennep sterk sturen op zorg, het op peil houden van de voorzieningen, toerisme en recreatie en het op orde hebben van de financiën de speerpunten voor de komende jaren zijn. “We gaan zwaar inzetten op bedrijventerrein De Brem. Daar willen we goed faciliteren en medewerking verlenen op gebied van vergunningverlening en werkgelegenheid.”

Openbare Ruimte
Er wordt in de gemeente Gennep de komende jaren geld uitgegeven aan de opknap van wegen en openbare ruimte. In de planning zat al de reconstructie van de Bloemenstraat in Milsbeek. “Daar wordt 700.000 euro voor uitgetrokken”, zegt verantwoordelijk wethouder Jan Welles, “En voor de ontwikkeling van het Centrumplan Heijen (het gebied rond de kerk, red.) zijn we in gesprek met Heije Môjjer.” Daarnaast wil het college in Gennep laten onderzoeken of het Schuttersplein in Milsbeek een nieuwe impuls kan krijgen.

Meer Huiskamers
Wethouder Ed Vandermeulen bepleitte op sociale zaken voor meer aandacht voor zorg op maat en zelfsturing. “Er is veel nodig om mensen langer zelfstandig te kunnen laten wonen. Mantelzorgers zijn daar belangrijk bij. We onderzoeken ook of er naast Ven-Zelderheide in meer kernen Huiskamers kunnen komen. In Heijen en Milsbeek bestaat de wens vanuit de bevolking.
Vandermeulen liet ook weten dat de centrale bibliotheek de aandacht van B en W heeft. “Bibliotheek op school is een succes. Nu kijken we met Biblioplus of de bibliotheek in Gennep een façade kan worden waar mensen elkaar ontmoeten. In de bestaande ruimte zou de bieb een kenniscentrum en ontmoetingsplaats moeten kunnen worden. Dat zou in 2016 vorm moeten krijgen”, zegt Vandermeulen.

Regionale samenwerking
Gennep wil ook de regionale samenwerking met de Duitse gemeenten Goch en Weeze en de Nederlandse buurgemeenten Mook en Middelaar, Bergen, Boxmeer en Cuijk verder uitbouwen. “We willen door activiteiten te ontplooien meer uit die samenwerking te halen”, zei burgemeester Peter de Koning, die ook vertelde dat Gennep inzet op het lang veilig leven. “We doen dat door de rookmelders en aanverwante hulpmiddelen te promoten en ook krijgt de Week van de veiligheid aandacht.”
De voorzitter van de gemeenteraad liet verder weten dat de raad de mogelijkheden voor meer communicatief vergaderen onderzoekt. “We doen dat samen met onze nieuwe griffier. Ook bekijken we of raadsvergaderingen digitaal uitgezonden kunnen gaan worden.”
De gemeenteraad bespreekt de begroting in de vergadering van maandag 9 november. Op 26 oktober is de behandeling in de commissie.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant