Afbeelding

'In 2016 ruimte voor lastenverlichting'

Politiek 25 keer gelezen
SINT ANTHONIS | Het college van B en W in Sint Anthonis zal vanavond een sluitende begroting aanbieden aan de gemeenteraad. Uit die begroting spreekt optimisme, want er is ruimte voor nieuwe investeringen en er is zelfs ruimte voor een lastenverlichting van gemiddeld 50 euro per huishouden per jaar.

[image=315918]

"De afgelopen jaren hebben we maatregelen moeten treffen die niet leuk waren voor inwoners, maar wel noodzakelijk voor stabiliteit en om een financieel gezond te worden. Deze maatregelen hebben resultaat gehad en we een structureel sluitende begroting 2016 en meerjarenperspectief 2017-2019 aan kunnen bieden. Zoals u van ons mag verwachten, blijven we wel voorzichtig. Want we willen ook op langere termijn een financieel gezonde gemeente blijven", aldus het college.

Nieuw beleid
"In deze begroting gaan we verder met het uitvoeren van de speerpunten van beleid, zoals deze zijn opgenomen in het Coalitieprogramma 'Samen werken aan de toekomst'. Er is ook geld vrijgemaakt voor aanvullende duurzaamheidsmaatregelen in het kader van Energieneutraal 2020", vervolgt het Sint Tunnisse gemeentebestuur. "Behalve dat met deze investering energiebesparende maatregelen gaan doorvoeren bij gemeentelijke gebouwen, betekent dit ook dat we gaan besparen op onze energielasten. De gemeente wil ook goed voorbereid zijn op de invoering van de nieuwe Omgevingswet in 2018 en heeft daarvoor eenmalig geld uitgetrokken. Inwoners kunnen, op basis van randvoorwaarden, zelf inhoud geven aan hun welzijn, het welbevinden en de leefbaarheid van hun woonomgeving. Het voeren van regie over hun eigen situatie in combinatie met eigen verantwoordelijkheid en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en de zorg voor de kwetsbare mensen in onze samenleving, is en blijft de basis van aanbod van ondersteuning en indien nodig maatwerk. De door het Rijk in 2015 ingezette bezuinigingsdoelstelling en daarmee de overgang van een groot deel van het sociale domein naar de gemeenten, wordt nauwlettend gevolgd en indien nodig komen wij met aanpassingen in het beleid."
Zelfs met al deze extra inzet van mensen en middelen laat de begroting over de gehele lijn positieve begrotingsresultaten zien. De totale financiële positie van de gemeente is bovendien 'gezond te noemen'. De gemeente Sint Anthonis beschikt over een goede reservepositie. "Het weerstandsvermogen van de gemeente is bovendien dusdanig positief dat we op grond van een landelijke waarderingstabel de kwalificatie van 'Uitstekend' ver overschrijden."

Lastenverlichting
Uit een analyse van het onderhoudsplan van het rioleringsstelsel is gebleken, dat het tarief voor de rioolheffing in de gemeente Sint Anthonis de komende jaren substantieel kan worden verlaagd. "Concreet kunnen we de komende jaren een lastenverlichting doorvoeren van 50,00 à 60,00 eurp per huishouden", aldus het college van B en W. "Al met al kunnen we de toekomst van de gemeente met vertrouwen tegemoet zien"

Raadsbehandeling
De behandeling van de begroting 2016 is op donderdag 5 november om 19.00 uur (een half uur vroeger dan gebruikelijk). De volledige conceptbegroting 2016 is digitaal in te zien op de website van de gemeente: http://www.sintanthonis.nl/inwoners/nieuws_41136/item/sluitende-begroting-biedt-ruimte-voor-lastenverlichting-vanaf-2016_31715.html. Een papieren versie is gratis op te halen bij de receptiebalie in het gemeentehuis.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant