Afbeelding

Sociale kernteams voor Cuijk, Grave en Mill

Politiek 163 keer gelezen
CUIJK/GRAVE/MILL | Inwoners van de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert kunnen vanaf begin 2016 met hun vragen over zorg en ondersteuning terecht bij het sociaal kernteam van hun gemeente. De drie teams worden de komende maanden opgezet en starten naar verwachting uiterlijk 1 februari 2016.

[image=315601]

De gemeenten zetten de sociale kernteams samen met RMC Radius, Pantein, MEE en RIGOM (Grave) op. De teams werken nauw samen met het basisteam Jeugd en Gezin en met vrijwilligers, zoals ouderenadviseurs of zorgcoöperaties. De leden van de sociale kernteams brengen hun eigen expertise in, maar werken generalistisch.

Werkwijze
Samen met de inwoner brengt het sociaal kernteam mogelijke oplossingen in kaart. Uitgangspunten daarbij zijn het ontwikkelen en behouden van de zelfredzaamheid, zelfstandigheid en het zelfstandig wonen van kwetsbare inwoners. De rol en mogelijkheden van de inwoner zelf en van zijn of haar omgeving staan centraal. Waar nodig wordt professionele hulp ingezet in de vorm van bijvoorbeeld maatwerkvoorzieningen of zorgarrangementen. De inwoner heeft waar dat kan zelf de regie, het sociaal kernteam ondersteunt.

Doel
Er zijn veel professionals en vrijwilligers actief in de maatschappelijke ondersteuning. Door anders te gaan werken en de hulpvraag van inwoners centraal te stellen, verwachten de gemeenten sneller de juiste zorg en ondersteuning te kunnen inzetten. De sociale kernteams zijn gericht op het voorkomen van problemen en het terugdringen van specialistische, duurdere hulp. De werkwijze versterkt de eigen kracht van inwoners en stimuleert het zorgen voor elkaar. Met de juiste ondersteuning kunnen inwoners langer thuis blijven wonen.

Tijdspad
Tot en met januari 2016 wordt de start van de sociale kernteams voorbereid. Uiterlijk vanaf 1 februari 2016 zijn de teams actief in de gemeenten. De voorlopers van de sociale kernteams (Sociaal wijkteam Padbroek, het Eropaf team in Grave en het sociaal wijkteam in Mill en Sint Hubert) houden vanaf die datum op te bestaan.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant