Afbeelding

'Trots' gemene deler regionale theaters

Kunst en cultuur 47 keer gelezen
CUIJK/UDEN/OSS/VEGHEL | De één heeft de officieuze aftrap van het nieuwe theaterseizoen er al op zitten, de andere kijkt nog uit naar de heropening na twee jaar verbouwen. Toch hebben De Blauwe Kei (Veghel), Schouwburg Cuijk, Markant (Uden) en De Lievekamp in Oss één ding met elkaar gemeen: de trots op wat het publiek tussen nu en mei 2016 krijgt voorgeschoteld in de vier regionale theaters. "We bieden een mix van bekende namen en aanstormende talenten, met oog voor de regio en enkele verrassende voorstellingen", klinkt het enthousiast.

[image=314752]

In de Schouwburg van Cuijk zijn Diane van Huijgevoort en Jitka van der Bolt (beiden van De Blauwe Kei), Monique Nelson (Markant) en Barbara Vissers (De Lievekamp) bij elkaar om hun theaterprogramma voor te stellen aan de regionale pers. Maar vooral ook om kennis te nemen van het nieuwe Cuijkse theater, dat de voorbije twee jaar gesloten was en na een grootschalige vernieuwbouw op vrijdag 25 september officieel wordt geopend. Hun gastvrouw is Anneke van den Wildenberg van de Schouwburg. Met gepaste trots gaat zij het viertal voor door de coulissen, naar de theaterzaal, waar ze met z'n allen op de foto gaan. "Indrukwekkend hoor", knikt Van Huijgevoort. Nelson: "Het is erg mooi geworden!"
"We zijn er enorm trots op", lacht Van den Wildenberg. "De grootste uitdaging is het terugwinnen van het publiek, want we hebben er toch twee jaar uit gelegen. Daarom hebben we voor een gevarieerd en toegankelijk programma gezorgd, met oog voor aanstormend en nieuw talent, en met een vaste plek voor vertrouwde en gevestigde namen. Ook hebben we gericht geprogrammeerd voor de kleinere podia in ons nieuwe gebouw, met een jazz- en klassieke muziekserie." Van den Wildenberg glundert en zegt vol trots: "Tevens hebben we een aantal 'Openingsspecials'. Dat zijn veelal bijzondere voorstellingen die altijd iets extra's hebben. Zoals een afterparty, meet & greet of een speciale inleiding."
Meer informatie over het programma van de Schouwburg (Grotestraat 62) in Cuijk via (tel. (0485) 31 43 44 of http://www.schouwburgcuijk.nl.

De Blauwe Kei
"We hebben het komende seizoen weer een aantal vaste en klinkende namen kunnen programmeren", brandt Van Huijgevoort los. "Zoals Niels Geusebroek, André Kuipers en de Ashton Brothers. Met André Kuipers halen we de wetenschap naar het theater. Dankzij televisieprogramma's als De Wereld Draait Door is wetenschap veel bereikbaarder geworden voor een breed publiek en mensen als Kuipers weten hun vakgebied op een cabaret-achtige manier presenteren in het theater."
In het vorige theaterseizoen richtte het Veghelse theater zich meer toe op de genres dans en klassieke muziek en ook deze jaargang staan weer de nodige dans- en (klassieke) muziekvoorstellingen op de rol. Trots is Van Huijgevoort op het feit dat Isabelle Beernaert neerstrijkt in De Blauwe Kei. "Maar ook de KISS Moves en Introdans. Die waren de vorige keer zo mooi. We zijn erg blij dat ze met hun nieuwe show weer terugkomen. En bijzonder is de komst van de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar", vervolgt ze. "Vanwege het succes van het vorig jaar, gaan we tevens een vervolg geven aan de klassieke brunchconcerten."

'Bijzonder'
Onder de noemer 'Bijzonder' zijn de kleine zaalvoorstellingen. "Dit zijn zeer bijzondere voorstellingen die doelbewust in de kleine zaal (133 plaatsen) zijn geprogrammeerd. Zo hebben we een gewaagde circusact van Bert & Fred maar ook een zeer unieke reconstructie van de aanval op het huis van Bin Laden. De kleine zaal leent zich hier ideaal voor, omdat bezoekers dan bijna bij de artiest op schoot zitten." Van Huijgevoort: "Daarnaast hebben we nog vijf musicals ingepland en drie echte thrillers op het toneel. Ook komen de Babyconcerten terug en hebben we een meerdere voorstellingen voor kinderen. Voor hen is er ook de speciale gids 'De Blauwe Kei Junior'. En voor senioren houden we vast aan de middagfilms. Die worden namelijk zeer gewaardeerd."
Meer informatie over het programma van De Blauwe Kei (Stadhuisplein 7) in Veghel via tel. (0413) 34 25 55 of http://www.blauwekei.nl.

De Lievekamp
"Wij zijn het nieuwe theaterseizoen inmiddels begonnen", vertelt Barbara Vissers van De Lievekamp. En hoe! "We hadden Najib Amhali, die vier dagen achter elkaar voor een uitverkocht theater heeft gespeeld." Vissers licht er vier highlights uit. "Boudewijn de Groot komt optreden. Eigenlijk zou hij stoppen, maar met zijn show 'Achter Glas' komt hij toch naar Oss, als enige theater in Oost-Brabant."
Bijzonder is volgens Vissers ook de Semianyki Express, die slechts in vier theaters in Nederland is te zien. Oss heeft de première. "De theatermakers van Semianyki traden eerder op met Cirque de Soleil. In de opstelling van een trein spelen zich allerlei komische gebeurtenissen op het toneel af. Dit is een buitengewone voorstelling vol humor en creativiteit."
De grote zaal van De Lievekamp wordt op 30 december omgetoverd tot circuspiste voor het Wintercircus Martin Hanson. "Ook hiervoor zijn wij de enigen in Noordoost-Brabant", legt ze uit. "Klassieke en modern circus smelten samen tot een prachtige familievoorstelling. En we hebben een extra uitvoering voor blinden en slechtzienden." Acrobatiek en kunstzinnigheid komen eveneens terug in de voorstelling 'Carrousel des Moutons' (oftewel 'De Wonderlijke Droomvlucht'). "De piano draait en zweeft over het toneel en het publiek wordt getrakteerd op circusacts. Deze acts laten veel aan de verbeelding over", verzekert Vissers.
Meer informatie over het programma van De Lievekamp (Raadhuislaan 14) in Oss via tel. (0412) 64 89 22 of http://www.lievekamp.nl.

Markant Uden
Het grootste theater van de vier is Markant Uden, dat een concertzaal heeft met 1.100 zitplaatsen. "Want naast theater organiseren we ook concerten en events", legt Monique Nelson uit. Markant beleefde onlangs de aftrap van het nieuwe theaterseizoen met de Earth, Wind and Fire Experience. "Zeven leden van de originele band speelden bij ons alle hits van vroeger. Hun show was de eerste van veel grote namen die Markant zullen aandoen, zoals André Kuipers en Paul de Leeuw."
Een andere publiekstrekker is Hans Teeuwen. "Die komt 27 november. Niet als cabaretier, maar samen met de Pain Killers gaat hij Nederlandstalige nummers zingen. Het is, zoals je mag aannemen bij hem, wat absurdistisch, maar Hans is zeer muzikaal. Zijn voorstelling heet 'Popstukken' en de muziek is heel gevarieerd."
Xavier Guzman speelt in Markant zijn Sinterklaasconference 'Lief & Laf'. "Zes jaar geleden speelde hij zo'n conference voor het laatst", weet Nelson. "Hij is weer erg scherp van tong. En het leuke is dat het decor voor zijn show wordt gemaakt door de kinderen uit Uden."

'Marquant Piquant'
Markant heeft dit jaar - tussen 9 en 22 december - ook een eigen productie: Marquant Piquant. "Deze musical vindt plaats in een burleske nachtclubsetting in het Frankrijk anno 1900. Marquant Piquant neemt het publiek mee in het decor van de puissant rijke en markante textielmagnaat Jean Magnat. Deze musical, waarvan de cast vooral uit Udenaren bestaat, wordt in totaal tien keer opgevoerd. De catwalk gaat over de stoelen heen, dus het publiek zit er echt bovenop", vertelt Nelson. Zij besluit: "Terugkerende elementen zijn de cabaretserie en de seniorenserie."
Meer informatie over het programma van Markant Uden (Markt 32) in Uden via tel. (0413) 25 61 10 of http://www.markantuden.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant