Afbeelding

Openingsact Schouwburg 'met flinke dosis Cuijk'

Kunst en cultuur 248 keer gelezen
CUIJK | Mark van de Veerdonk beleeft donderdag 1 oktober een mooie primeur. Als allereerste cabaretier betreedt de Udenaar die avond het vernieuwde podium van de Schouwburg. Hij speelt in Cuijk zijn voorstelling 'TOF'. "De voorstelling zal een flinke dosis Cuijk meekrijgen", licht Van de Veerdonk alvast een tipje op.

Door Martijn Schwillens

[image=314997]

Hij noemt 'TOF' zelf een show die staat. "Dat mag ook wel, want ik speel 'm in Cuijk alweer voor de 83ste keer." Dat wil echter niet zeggen dat de voorstelling vergelijkbaar is met de shows die hij elders in het land heeft gegeven. "Wie mijn try-out heeft gezien, zal beamen dat ik een half jaar later optreedt met zo'n beetje een compleet andere voorstelling. Om mezelf te blijven verbeteren, neem ik elke dag de show op en kijk ik die de dag erop terug. Hoe is het tempo, waar kan ik beter wat improviseren en hoe reageert het publiek op een grap? Door mezelf terug te zien, leer ik constant bij. Ik ben in die zin nooit klaar."

'Alle kanten op'
Van de Veerdonk typeert zichzelf als een 'schepper'. "Ik houd ervan om mensen te vermaken, altijd gedaan. Ik schrijf elke dag nieuwe grappen." De Udense cabaretier zit alweer 31 jaar in het vak. "Je krijgt bij mij nooit dezelfde show te zien. Ik ben niet iemand die zijn TomTom aanzet en blind afkoerst op het einde van de voorstelling. Je kunt met mij alle kanten op, maar ik ben niet iemand die een diepere laag wil meegeven of een politieke cabaretier. Het leven van mensen is mijn inspiratiebron. Onzekerheden, werk, dagelijkse praktijk... Bezoekers van mijn show moeten zichzelf herkennen. Ook het menselijk brein vind ik fascinerend. De psyche van mensen is een terugkerend element in mijn shows."

[image=314998]

Opening
Van de Veerdonk opent het nieuwe theaterprogramma van de Schouwburg. "Dat maakt me zo trots als een hond met zeven lullen oftewel: ik vind het een enorme eer." Vorig jaar bracht hij al een 'werkbezoek' aan het Cuijkse theater en raakte onder de indruk. "Er wordt een heleboel aangeklooid in de theaterwereld, maar in Cuijk is er goed nagedacht over de zichtlijnen, geluid, licht, techniek, kleedkamers. Het theater is ook heel mooi geïntegreerd in het dorp. Het ademt echt kwaliteit en klasse uit! En ook nog eens binnen het budget. Dat is uniek. Hopelijk vindt het publiek de weg naar de Schouwburg terug."
Speciaal voor zijn openingsact heeft Van der Veerdonk zijn show 'TOF' aangepast. "Ik heb Cuijkse elementen en actualiteiten in de show verwerkt en ik ga uiteraard iets speciaals voor de opening doen."
Mark van de Veerdonk is donderdag 1 oktober om 20.15 uur te zien in de Schouwburg Cuijk. De laatste kaarten zijn nog beschikbaar voor 20,50 euro via http://www.schouwburgcuijk.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant