Afbeelding

Expositie Han Klinkhamer in Koningskerkje

Kunst en cultuur 126 keer gelezen
VIERLINGSBEEK | In het Koningskerkje te Vierlingsbeek is afgelopen zaterdag een expositie van start gegaan met werken van de schilder Han Klinkhamer. Voor menig Boxmeerse kunstliefhebber is Han Klinkhamer een 'oude' bekende. Hij heeft verschillende keren, voor het laatst in 2006, in galerie Bastiaans geëxposeerd. Zoals bekend is galerie Bastiaans opgeheven in verband met het overlijden in 2007 van galeriehouder Thijs Bastiaans. Het Boxmeerse podium voor vele gerenommeerde kunstenaars, waaronder Han Klinkhamer, is toen helaas ook verdwenen.

Het Koningskerkje is daarom trots en blij dat er na negen jaar binnen het grondgebied van de gemeente Boxmeer wederom werken van Han Klinkhamer zijn te zien.

[image=315402]

Landschapsschilder
Han Klinkhamer is een landschapsschilder. Het open rivierlandschap in zijn directe omgeving is voor hem een belangrijke inspiratiebron. Zijn werken bewegen zich op de grens van figuratief en abstract. Het zoeken naar, zoals hij zelf zegt, de zuivere vorm is een van de grote drijfveren achter zijn werken. Het ruwe verfoppervlak is een kenmerkend element in zijn schilderijen. Het zijn de tastbare sporen van de strijd van de schilder om het schilderij te veroveren. Daarvoor wordt veel verf gebruikt, die weer wordt weg geschraapt, waarin wordt gekrast, geschuurd en opnieuw verf wordt aangebracht, totdat het schilderij klaar is en voor de kunstenaar zelf een vanzelfsprekend beeld is ontstaan. Kleur wordt sober gebruikt, als een voorzichtige belofte van wat komen gaat.
Zijn landschappen vormen zich tot een krachtige verbeelding van de invloed van de natuurelementen op de ruwe aarde.

Werkwijze
In 2014 heeft hij de digitale technieken toegelaten in zijn werkwijze en maakt hij tekeningen op de tablet. De ontstaanswijze mag dan anders zijn maar het zoeken naar de zuivere vorm blijft ook hier een wezenlijk uitgangspunt. De op speciaal papier in zwart/wit geprinte tablet tekeningen hebben een geheel eigen verschijningsvorm maar tonen duidelijk de 'hand' van de schilder Han Klinkhamer.

Informatie
In het Koningskerkje zijn grote en kleinere schilderijen van Han Klinkhamer te zien. Daarnaast worden tablet tekeningen tentoongesteld. De expositie wordt gehouden tot en met 1 november 2015 en is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur (of op afspraak). Op zondagmiddag 1 november 2015 is de feestelijke finissage van de expositie waarbij de kunstenaar aanwezig is. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Het Koningskerkje is gelegen aan de Spoorstraat 17 in Vierlingsbeek. Info: http://www.koningskerkje.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant