Afbeelding

Cuijk wil uitbreiding pilot met 'gele spullen'-tas

Algemeen 40 keer gelezen
CUIJK | Als het aan de gemeente Cuijk ligt, krijgen het gehele Land van Cuijk en Boekel (zogeheten BCA-gebied) na 2017 te maken met de 'gele spullen'-tas. Uit de evaluatie van een pilot in de Cuijkse wijk Padbroek blijkt dat door deze extra afvalzak het restafval per inwoner per jaar met zo'n tien kilo zal afnemen. "Dat stemt tot tevredenheid", aldus de Cuijkse wethouder Gerard Stoffels.

[image=316976]

Samen met een 15-tal bewoners uit Padbroek evalueerde Stoffels vorige week deze pilot, die van 1 mei tot 30 september liep. Bewoners van de wijk werden gestimuleerd om zo min mogelijk in de blauwe tariefzak te doen en zo veel mogelijk afval gescheiden aan te leveren. "Je hebt natuurlijk je reguliere afvalinzameling via de kliko of voor plastic en luiers, maar de 'gele spullen'-tas is bedoeld voor andersoortig afval. Boeken, papier, textil, maar vooral ook elektrische apparatuur. Ook als het apparaat defect is", legt Stoffels uit. "Het heeft geleid tot een flinke reductie van het restafval. In Padbroek is het aantal tariefzakken afgenomen van gemiddeld negen naar zes per persoon. En dat merken mensen ook in hun eigen portemonnee."

Aanbesteding
De pilot met de 'gele spullen'-tas in de Cuijkse wijk Padbroek gaat waarschijnlijk deel uitmaken van de nieuwe aanbesteding in het Land van Cuijk en Boekel (BCA-gebied). "Maar als je iets wilt wijzigen of wilt meenemen in de aanbesteding, moet je wel over goede informatie beschikken. Dankzij deze pilot hebben we die nu", stelt Gerard Stoffels, wethouder van de gemeente Cuijk.
De huidige contracten lopen vanaf 2017 af. "En het is onze doelstelling om in 2030 volledig afvalloos te zijn zonder dat dit meerkosten met zich meebrengt", spreekt Stoffels een flinke ambitie voor de toekomst uit. De 'gele spullen'-tas is hierin één van de middelen, benadrukt hij. "Want veel valt of staat ook bij communicatie. Zo was er veel onduidelijkheid over wat er nu wel en wat niet precies in deze zak mocht en er was een verzoek om deze zak naar een centrale, overdekte plek te kunnen brengen, omdat mensen bij regenachtig weer geen boeken en zo aan de straat durfden te zetten. Dit betekent dat we vooral al qua voorlichting nog een slag moeten maken."
Meer informatie: Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel, tel (0485) 33 83 52 of http://www.afvalaanbieden.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant