Afbeelding

Uden bouwt, bouwt en bouwt

Algemeen 70 keer gelezen
UDEN | De gemeente Uden blijft woningen bouwen. De verwachting is dat dit jaar de teller stokt op 160 woningen en dat is fors meer dan de 75 in 2014. Sterker nog: in het eerste halfjaar van 2015 werden er al 81 gebouwd. Volgens wethouder René Peerenboom heeft dat verschillende redenen en daar is hij meer dan tevreden over.

[image=317015]

In 2011 werden er 189 woningen in aanbouw genomen in de gemeente Uden, een jaar later waren dit er 154, in 2013 87 en tenslotte in 2014 waren het er slechts 75. Een fors dalende lijn dus, maar die is abrupt omhooggeschoten. Naar verwachting zijn er aan het einde van 2015 160 nieuwe woningen in aanbouw genomen. "Een hele mooie groep. Na een aantal moeilijke jaren zie je dat mensen weer het vertrouwen hebben om te kopen en dat ze durven te investeren", spreekt Peerenboom. De wethouder weet nog wel een aantal andere factoren waardoor mensen huizen laten bouwen in de gemeente. "We zijn blijkbaar een aantrekkelijke woongemeente. We hebben het ziekenhuis, aanvullingen op het centrum, een hotel en een nieuwe evenementenhal: ons voorzieningenniveau is gewoon goed. Juist in tijden dat het in de woningbouw minder ging, zijn we gaan investeren in onze gemeente. En dat betaalt zich nu uit." Voor de crisis was het volgens Peerenboom dat er huizen gebouwd werden die toch wel bewoond zouden worden. Door de crisis is iedereen echter wat voorzichtiger geworden. Zodoende zijn de woningen in aanbouw ook echt woningen waarin geleefd gaat worden. "Daardoor zijn mensen ook kieskeuriger geworden. Men stelt hogere eisen en wij hebben blijkbaar een goed aanbod. Daarnaast zie je in een andere tak van de woningmarkt een doorstroming van mensen die in een rijtjeshuis woonden en nu een twee-onder-een-kapwoning kopen. Er zijn het afgelopen jaar al 60 van die woningen verkocht. Het hogere segment komt dus ook aan bod. Verder hebben we recent de eerste kavel verkocht van Park Maashorst, waar we dat de afgelopen jaren niet hebben gedaan. Dat is voor ons als gemeente ook prettig, want zo blijft de bouwontwikkeling op gang. Bij Park Maashorst hebben we nu ook een kortingsactie van 15 euro per vierkante meter."

Verschillende plekken
Er wordt op veel verschillende plekken gebouwd in Uden. De woningen zijn met name in Uden gerealiseerd in Uden-Zuid (26), Mr. Van Coothstraat (27), Orgellaan (20) en in Odiliapeel aan de Spechtenlaan (6). De verwachting is dat in 2015 nog zo'n 80 woningen in aanbouw worden genomen, verdeeld over onder andere het oostelijke deel van Uden – Zuid (Velmolen-Zicht, CPO Zuiderpark), Retraitehuis, Nieuw Hoeven, Volkel West II en Spechtenlaan. Peerenboom: "Dan kom ik weer terug op dat mensen meer eisen stellen. Zo willen sommigen liever in een dorp blijven wonen of in hun eigen wijk, maar dan moet je ze wel de keuze daarvoor geven. Dat doen we op deze manier." Peerenboom verwacht dat in 2016 de lijn zich door blijft zetten: "We hebben voldoende plannen, dat zeker. Eerst moeten we deze projecten afronden om aan de volgende plannen te beginnen. Maar we streven naar een continu aanbod."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant