Afbeelding

'Leren dat je iets kan doen voor een ander'

Algemeen 89 keer gelezen
UDEN | Waarom allemaal spulletjes sturen naar verre landen sturen, wanneer je er ook mensen recht onder je neus mee kan helpen? Ouders van leerlingen van basisschool de Palster uit Uden stelden zichzelf een aantal jaar geleden diezelfde vraag en sindsdien zamelen leerlingen van de school spullen in die naar kinderen van een gezin gaan dat het wat moeilijker heeft. De zogeheten 'schoenendoosactie' gaat ook dit jaar weer voor een hoop vrolijke snoetjes zorgen.

[image=317080]

"Eigenlijk ga je aan zoveel kinderen in de directe omgeving voorbij wanneer je alles naar het buitenland stuurt", aldus Karin van der Meer wiens zoon op de Palster les heeft. "Dit is net iets dichterbij, wie weet help je er iemand van school mee. Het kan zomaar zijn dat je een vriendje of vriendinnetje gelukkig maakt met de spulletjes. Dat weten wij echter niet, want wij krijgen niet te horen wie de spullen ophaalt bij Stichting Caritas in Uden (daar werken de ouders mee samen, red.). Dat zijn privézaken." Dit is de derde editie van het initiatief en de kinderen van de Palster stoppen onder andere hun overbodige speelgoed in een eigen schoenendoos die ze ook mogen versieren. Die dozen worden vervolgens aan Caritas gegeven. Veel moeite kost het initiatiefnemers niet om kinderen hun spulletjes af te laten staan. "Wanneer je uitlegt dat ze er iemand mee helpen die misschien niet eens de eigen verjaardag kan vieren, dan snappen ze het wel. Daarnaast vinden ze het leuk om de dozen te kunnen versieren. Het besef is er dus echt wel." Alhoewel de initiatiefnemers niet weten wie de dozen krijgen, weten ze wel wát ze krijgen. "We kijken de dozen allemaal even na. Als er in een doos heel veel rommel zit, dan kun je dat niet geven. Daarnaast heb je dozen die misschien helemaal vol zitten, terwijl dat bij andere niet is. We zorgen wel voor een eerlijke verdeling. Zo hebben we voor jongen of meisje, oud of jong, de geschikte doos." In totaal zitten er volgens Van der Meer tegen de 190 leerlingen op de Palster. De ervaring leert dat er uiteindelijk ruim 130 dozen naar Ceritas gaat. "Best veel", aldus Van der Meer. "Zeker wanneer je weet dat het niet verplicht is. Er zijn wel meer leerlingen dan 130 die dozen geven, maar zoals ik net al zei sorteren we het speelgoed waardoor we uiteindelijk om minder dozen komen."

Reacties
Alhoewel Van der Meer en consorten dus niet zien wie de dozen in ontvangst nemen, krijgt ze wel via Caritas door hoe men reageert op de schoenendozen. "We horen dat iedereen echt heel blij en enthousiast is. Dat doet ons erg goed en geeft ons de drive om door te gaan. Vorig jaar waren er maar twee dozen over, maar ook die spullen zijn uiteindelijk ergens terechtgekomen via de speelhoek." Eigenlijk was het de bedoeling dat op 18 december kinderen van groep 8 van de Palster naar Caritas zouden gaan om daar dozen te overhandigen, zoals de voorgaande jaren, maar dit jaar is het toch wat anders. Caritas komt namelijk naar de Palster toe. "Op deze manier kunnen we alle kinderen deel laten uitmaken van dit bijzondere moment." Caritas wilde volgens Van der Meer eigenlijk iets terugdoen voor de Palster, maar dat werd afgewezen. "We willen de kinderen leren dat ze ook iets voor een ander kunnen doen zonder er iets voor terug te krijgen."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant