Afbeelding

Vrijwilligers planten bomen aan Oschweg

Algemeen 184 keer gelezen
ZEELAND | 20 vrijwilligers van Landschapsbeheer Uden hebben zaterdag aan de Oschweg in Zeeland circa 45 bomen aangeplant op voormalige landbouwgrond. Ook is winterrogge gezaaid, een voedingsbron voor onder andere dassen en vogels zoals geelgorzen. Ben Maathuis, wethouder van de gemeente Landerd, bekeek het resultaat samen met Anke Dielissen, projectleider Maashorst bij ARK Natuurontwikkeling. “Ik ben blij dat deze vrijwilligers zich inzetten om de Maashorst nog mooier te maken” aldus Maathuis.

[image=317266]

De grond aan de Oschweg in Zeeland is aangekocht door ARK Natuurontwikkeling. Het perceel sluit aan op natuur die een aantal jaren geleden is gerealiseerd op het voormalige MOB complex. De verschillende soorten loofbomen zoal linde, esdoorn en kastanje zijn aan de rand van het perceel aan de Oschweg aangeplant. Het zijn boomsoorten die de Maashorst goed kan gebruiken. Met hun bladeren zorgen ze voor een rijkere bosbodem en met kenmerkende plantengroei. Momenteel ontbreken deze soorten in het bos. Door aanplant van een beperkt aantal zaadbomen kunnen de soorten zich op termijn spontaan vestigen in de rest van de Maashorst. Er omheen beschermen doornstruiken de jonge boompjes tegen vraat. De bessen van de vele struiken zijn voedsel voor allerlei vogels. De boompjes bevinden zich in de schil van het natuurgebied Maashorst. In de natuurkern, mag de natuur straks zijn gang gaan en zorgen de wisent, tauros en Exmoor pony voor de ontwikkeling van soortenrijke natuur.
De aankoop en inrichting van deze grond gebeurde in het kader van het ARK project 'realisatie Natuurkern Maashorst'. Samen met de Maashorstgemeenten, Staatsbosbeheer en het waterschap Aa en Maas heeft ARK het afgelopen jaar gewerkt aan één gezamenlijk Inrichting- en Beheerplan (IBeP) voor de hele Maashorst. De inrichting van het perceel aan de Oschweg sluit aan bij de afspraken die in dit IBeP zijn gemaakt.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant