Afbeelding

In gesprek met: Willem van Lokven

Algemeen 866 keer gelezen
UDEN | Al vijftig jaar bezoekt hij nauwgezet alle raads- en commissievergaderingen in diverse gemeenten en hij beschouwt dat voor zichzelf als een mijlpaal. Het begon in zijn eerste woonplaats Den Bosch, later werd het jarenlang de gemeente Zeeland en sinds drie jaar in zijn huidige woonplaats Uden. Voor het college van B&W en de gemeenteraad is hij een ijverige toehoorder. Naast zijn werk als gevangenenbewaarder onder andere in De Corridor in Zeeland was hij jarenlang correspondent voor het Brabants Dagblad en Omroep Brabant. Het Udens Weekblad in gesprek met Willem van Lokven.

door Ankh van Burk

[image=317365]

Waarom werd je correspondent?
"Vanuit mijn politieke belangstelling zat ik bij alle raads- en commissievergaderingen met name in het dorp Zeeland. Daarom werd ik door het Brabants Dagblad en het weekblad Oost-Brabant gevraagd om verslaggeving te doen van die vergaderingen. Later heb ik dat ook gedaan voor Omroep Brabant. Dat beviel mij prima en daarnaast werd ik als correspondent ook opgeroepen om van branden of ernstige ongevallen verslag te doen."

Je deed nog meer op het gebied van verslaggeving?
"Ja, ik schreef voor het maandblad Balans van het gevangeniswezen. Voor NOS radio 'Met het oog op morgen', 'Langs de lijn' en voor NOS Teletekst Sport verzorgde ik de uitslagen van alle motorsportwedstrijden in het land. In 2003 kreeg ik voor dit, en de bestuursfuncties die ik vervuld heb, een Koninklijke Onderscheiding. Daar ben ik hartstikke trots op."

Terug naar de politiek. Zijn er verschillen tussen vroeger en nu?
"Het CDA was vroeger oppermachtig in Zeeland. De raadsleden werkten overdag op het land. Ze hadden niet veel opleiding, maar toch kwamen ze altijd goed beslagen ten ijs. Nu zijn raadsleden veel meer onderlegd en is de taal van de raadsstukken veel ingewikkelder."

Hoe zit het met de belangstelling van het publiek voor de politiek?
"Vroeger was er veel belangstelling van het publiek voor de politiek, die dichter bij de mensen stond. Nu zie ik in Uden nog maar een enkele belangstellende, soms zit ik er alleen als toehoorder."

Hoe komt dat denk jij?
"Er zullen wel meer factoren voor zijn, maar wat ik jammer vind, is dat de lokale pers niet meer zoveel aandacht besteedt aan de raads- en commissievergaderingen. Als mensen daar bijna niets meer over lezen, verdwijnt hun belangstelling, denk ik."

Heb je als toehoorder ook contact met de politici?
"Ik heb goede contacten met hen, ze kennen mij allemaal. Vaak word ik na afloop gevraagd wat ik van bepaalde zaken vind en ik heb het idee, dat ze mijn visie ter harte nemen. Soms word ik ook in vertrouwen genomen en weten ze gewoon 'Wat je Willem toevertrouwt, komt nooit verder'."

Is het niet frustrerend dat je geen verslag meer kan doen?
"Nee, vanwege mijn gezondheid kan dat niet meer. Maar ik ben zo vergroeid met de politiek dat ik me op iedere raads- en commissievergadering verheug. Ik hoop dat nog lang te kunnen doen."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant