Toxandria is koploper in de vijfde klasse G en pakte afgelopen zondag de eerste periodetitel. (foto: Harrie Veldpaus)
Toxandria is koploper in de vijfde klasse G en pakte afgelopen zondag de eerste periodetitel. (foto: Harrie Veldpaus)

Havens (Toxandria): 'Raken steeds beter op dreef'

Voetbal 128 keer gelezen

RIJKEVOORT | Het Rijkevoortse Toxandria heeft de wind weer in de zeilen. De ploeg van trainer Maarten van Stiphout is opgeklommen naar de top van de vijfde klasse G en pakte afgelopen zondag de eerste periodetitel. Het realisme blijft in Rijkevoort de boventoon voeren. "We hebben de laatste weken wel de lager geklasseerde ploegen getroffen en verslagen", zegt spits Frank Havens.

Door Jos Gröniger

De 27-jarige goalgetter herstelde van een gebroken teen en maakte na een maand blessureleed zijn rentree. En met succes, want in de laatste drie wedstrijden pikte de spits zeven doelpunten mee. Ook tegen Odiliapeel (3-2) was hij trefzeker.

Groei
Als een echte teamplayer zet Havens zijn eigen prestaties op het tweede plan. "In het elftal begint het weer te lopen. We hebben een redelijke start gehad en worden steeds stabieler. In denk dat onze kracht achterin ligt. Met Dave Elbers hebben we een degelijke keeper die ook goed leiding geeft. En we spelen veel meer op balbezit. We raken steeds beter op dreef. En we spelen ook steeds constanter."
Toxandria, dat zondag tegen Odiliapeel de eerste periodetitel pakte, richt de pijlen dit seizoen op een plaats in de top drie van de vijfde klasse G. "Een periodetitel is mooi meegenomen, maar het allermooiste is het kampioenschap", zegt Havens.

Dynamisch
Bij 'Tox' speelt Havens in een ander systeem dan hij er eerder speelde. Trainer Maarten van Stiphout laat zijn ploeg in 4-3-3 spelen, terwijl dat eerder in een tweespitsensysteem was (4-4-2). "Ik ben een dynamische spits die zwervend de gaten induikt, en één op één voor de keeper wil komen." Dat Havens went in het nieuwe systeem blijkt uit zijn productiviteit in de laatste wedstrijden.

Volharding
Frank Havens keerde dit seizoen terug naar Toxandria. De topscorer uit het seizoen 2013-2014 stapte in de zomer van 2014 over naar tweedeklasser Volharding uit Vierlingsbeek. Daar speelde hij voornamelijk in het tweede elftal dat in de reserve Hoofdklasse uitkomt. Het was voor de Rijkevoortse aanvaller moeilijk een plek in de selectie voor het eerste elftal te bemachtigen. Spijt van die overstap heeft hij niet. "Nee, absoluut niet. Volharding is een fijne club met een goede organisatie. De mensen die er werken zijn allemaal erg betrokken bij de club", zegt Havens, "Ik heb er veel geleerd. En dat is wat ik nastreef, ik wil altijd het beste uit mezelf halen."
De spits, die in het dagelijks leven werkt bij wooncorporatie Mooiland in Grave, bekent dat hij wel oren heeft naar een nieuw avontuur buiten Rijkevoort. "Ik heb het prima naar mijn zin hier. Samen met je vrienden spelen is erg leuk hoor en Tox is een fijne club. En hoewel ik de keuze hier terug te keren bewust gemaakt heb, bekruipt me het gevoel dat ik voor mijn ontwikkeling beter nog een jaar bij Volharding had kunnen blijven. Ik had me daar kunnen doorontwikkelen." Voorlopig strijdt Frank Havens met zijn vrienden bij Toxandria om de prijzen. "Maar die stap hogerop blijft kriebelen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant