John de Visser (midden) verricht de opening van de kerststal van Gerard en Mieke (foto Ad van de Graaf).
John de Visser (midden) verricht de opening van de kerststal van Gerard en Mieke (foto Ad van de Graaf).

Het kerstverhaal komt tot leven bij Gerard en Mieke Balvers

Algemeen 772 keer gelezen

UDEN | "Weet u zo genoeg? Ik moet eigenlijk gaan, er staat weer een schoolklas voor de deur." Het klinkt misschien bijzonder, maar voor Gerard Balvers (57) uit Uden is het in december de normaalste zaak van de wereld. Ruim duizend bezoekers verwacht hij dit jaar. Allemaal komen ze kijken naar het kerstverhaal, dat in en om zijn woning tot leven komt.

Door Ted Gijsel

In de voortuin van Gerard en Mieke Balvers staat onder meer een kribbe, twee rendieren, verschillende hertjes en natuurlijk Jozef en Maria. Binnen, in de woonkamer, is alles tot in het kleinste detail in kerstsfeer gebracht. Onder andere lampjes, slingers, huisjes, welgeteld 472 kerstmannen en nog veel meer kerstitems bepalen de sfeer.
Hét hoogtepunt is echter te zien in de overkapte achtertuin. "Hier tref je het hele kerstverhaal aan", vertelt Gerard. "Het begint met het dorpje Nazareth, en daarna zie je Jozef en Maria die onderweg zijn naar Bethlehem, waar de volkstelling plaatsvindt. Een klein stukje naar het oosten staan de drie koningen, die eveneens naar Bethlehem trekken. Iedere dag verplaats ik ze een klein stukje. De hele tuin komt tot leven."
Wat Gerard doet, is wat je noemt een uit de hand gelopen hobby... Zelf lacht hij erom. "Het begon zo'n dertien jaar geleden. Toen begon ik zelf houten huisjes te bouwen. Eén huisje werden er twee, toen drie, en op een gegeven moment stond de hele huiskamer vol. Ik vind het heerlijk om hier mee bezig te zijn. Het is echt een passie."

Goed doel
Gerard stelt zijn 'museum' sinds een jaar of zes, zeven open voor publiek. Vorig jaar trok zijn kerstverhaal zelfs meer dan 1.100 bezoekers. "Iedereen krijgt een kop koffie en kan lekker rondkijken. We krijgen gelukkig steun van enkele sponsoren, anders is het bijna niet te doen. Aan bezoekers vragen we een vrije gift. De opbrengst gaat helemaal naar Stichting van Hand tot Hand, die projecten in Sri Lanka steunt."

Opbrengst verdubbeld
Op dat front kwam er dit jaar onverwacht heel goed nieuws, zo meldt Gerard. "We hebben een barmhartige Samaritaan! Er is een Udenaar die alle vrije giften verdubbelt. Van hand tot Hand is een kleine stichting, maar ze kunnen het geld heel goed gebruiken. En als je bedenkt dat de belangstelling ieder jaar toeneemt… Fantastisch!"
Ieder jaar wordt de kersttuin van Gerard Balvers geopend door een prominente Udenaar. Dit jaar was dat John de Visser, namens het Udens Weekblad!

Geïnteresseerden zijn van harte welkom aan Morel 18 in Uden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant