Uitreiking van de Gouden Mispel.
Uitreiking van de Gouden Mispel.

Prijs voor Vrijwillig Landschapsbeheer Uden

Algemeen 201 keer gelezen

UDEN | Stichting Vrijwillig Landschapsbeheer Uden (sVLU) heeft afgelopen donderdag 10 december 2015 in Molenhoek de Gouden Mispel in ontvangst mogen nemen. Zij hebben deze onderscheiding ontvangen voor hun tomeloze inzet bij het beheer van museaal cultuurlandschap, houtwallen, elzensingels, heggen, hoogstam boomgaarden, knotbomen, poelen en ecologische verbindingen dwars door intensief landbouwgebied.

De Gouden Mispel wordt door Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) uitgereikt aan personen of organisaties die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan behoud en/of herstel van agrarische cultuurlandschappen. De onderscheiding De Gouden Mispel is in 2006 door VNC in het leven geroepen en is vervaardigd door kunstenaar Frans van Hintum. Ernest de Groot en Willem Peters zijn zeer content met deze prijs: "Al onze vrijwilligers hebben deze prijs samen verdiend de afgelopen 25 jaar."

Symbool
De mispel is als symbool gekozen omdat ze zich alleen spontaan vestigt in eeuwenoude houtwallen, heggen en andere landschapselementen. De mispel staat hiermee symbool voor een gezond agrarisch (cultuur)landschap. Hij wordt toegekend aan overheden, organisaties en ondernemers, die zich speciaal inzetten voor een goede bescherming en ontwikkeling van het Nederlands cultuurlandschap.
Het VLU is een gezamenlijke initiatief van het IVN Uden en de Vogelwacht Uden e.o. Het VLU richt zich op behoud, herstel en ontwikkeling van kleine landschapselementen, zoals knotwilgen, elzensingels, eikenhakhoutwallen, erfbeplantingen en amfibieënpoelen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant