V.l.n.r.: Hans van Baal, Ton Ermers en Theo Gerrits van het Senioren Hobby Centrum Mill. (foto: Diana Derks)
V.l.n.r.: Hans van Baal, Ton Ermers en Theo Gerrits van het Senioren Hobby Centrum Mill. (foto: Diana Derks)

Senioren Hobby Centrum Mill 'springlevender' dan ooit

Algemeen 472 keer gelezen

MILL | Tijdens de nieuwjaarsreceptie op maandag 4 januari 2016 viert het Senioren Hobby Centrum Mill alweer het 10-jarig bestaan. Penningmeester Hans van Baal, voorzitter Ton Ermers en oprichter Theo Gerrits kijken terug en blikken vooruit op de toekomst. "Het hobbycentrum is er klaar voor om zijn horizon verder te verbreden."

Het is kort voor drieën als er rumoer klinkt vanuit één van de vele ruimtes in het Senioren Hobby Centrum (SHC) aan de Hoogstraat 17 in Mill. De hobbygroep glas-in-lood heeft pauze. Voetbal, politiek, kleinkinderen, thuissituatie... Alles passeert de revue. Behalve het beoefenen van een hobby is het ontmoeten van leeftijdsgenoten één van de belangrijke aspecten en succesfactoren van het hobbycentrum. "Onze insteek vanaf dag één was mensen bij elkaar brengen in een hobbysfeer. Daarom opereren wij ook gemeentebreed. Het is gelukkig allemaal goed van de grond gekomen", vertelt oud-voorzitter en oprichter Theo Gerrits van het SHC. Hij vervolgt: "Wij plaatsten dik tien jaar geleden een oproep om het animo te peilen en al direct reageerde een 20-tal mensen. Die kwamen, net als nu nog, uit de vier Millse kerkdorpen. Ook de KBO's waren enthousiast. Die droegen ook financieel bij aan ons initiatief, waardoor we een vliegende start konden maken. In januari 2006 zaten we al op zeventig belangstellenden en konden we op zoek naar geschikte huisvesting."

Zoektocht naar alternatief
Een voormalige champignonkwekerij, de oude brandweerkazerne en leegstaande stallen komen voorbij, maar het oog valt uiteindelijk op een gebouw achter het gemeentehuis. Nog altijd is het SHC daar gevestigd, aan de Hoogstraat. "De politie gebruikte het", kijkt Hans van Baal terug. "We zijn toen naar de gemeente gegaan en gevraagd of wij hier in konden. Een ambtenaar zei dat dit onmogelijk was omdat het werd gebruikt als fietsenstalling. Gelukkig was er een goed alternatief voor de stalling beschikbaar in het oude postkantoor. We waren er daarna snel uit." Gerrits vult aan: "In oud-burgemeester Hans Verheijen hadden we overigens een prima ambassadeur bij wie we altijd even binnen konden lopen en die hier zelf ook graag binnenliep."

'Gezellig met elkaar bezig zijn'
Toen vervolgens ook de provincie en het Oranje Fonds zich enthousiast toonden over het initiatief kwamen tevens de benodigde gelden (subsidies) binnen en beleefde het hobbycentrum een vliegende start. "We begonnen met zeventig tot honderd 'starters' die op zoek waren naar een geschikte plek voor hun hobby, een plek die ze thuis niet beschikbaar hebben", legt Ermers uit. Gerrits: "Aanvankelijk ging het om grove hobby's (lassen, zagen, et cetera), maar al snel groeide het verder tot zo'n twintig hobby's, dus ook boetseren, tekenen, glas-in-lood, schilderen, bloemschikken... Noem maar op: fotografie, stamboomonderzoek of metaalbewerking. Inmiddels bieden we, in samenwerking met Merletcollege Mill, ook de mogelijkheid om samen te koken."
Zo'n 270 deelnemers uit Mill, Sint Hubert, Wilbertoord en Langenboom - en steeds vaker ook van verder weg - beleven meermaals per week of maand plezier aan hun hobby in het ontmoetingscentrum. Van Baal benadrukt: "Je beoefent hier je hobby, je gaat niet naar een cursus die je na vier of vijf lessen succesvol afrondt. Nee, bij ons gaat het om gezellig met elkaar bezig zijn. Je hebt nu eenmaal mensen die goed, matig of slecht in bloemschikken of timmeren zijn, maar er wel veel plezier aan beleven. De vrijwilligers die de hobby's begeleiden, zijn in die zin dus ook geen cursusleider. Onze formule spreekt aan. Mensen hebben behoefte aan een ruimte waar ze hun hobby kunnen uitleven. Dat bieden wij, in combinatie met het ontmoeten van leeftijdsgenoten. Ook op dat vlak voorzien wij in een behoefte."

Projecten
Dat het SHC middenin de samenleving staat, bewijst de groeiende lijst met projecten voor derden. "Wanneer verenigingen of organisaties ons vragen of wij iets voor ze kunnen lijmen, lassen, repareren of maken, dan denken wij graag met ze mee", vertelt Ermers. "Zo hebben we meerdere parkbankjes gemaakt, ook voor Beers en Grave, de kerststal gebouwd, net als de bolderwagens voor scholen in Mill. En zo kan ik nog wel even doorgaan. De kosten voor materialen worden betaald door de opdrachtgevers, maar de werkuren zijn op vrijwillige basis. Hobbyisten zijn er zelf ook enthousiast over, want wat ze maken zien ze later in het park staan of kinderen mee spelen."

Toekomst
Ermers vertelt tot slot dat het SHC 'klaar is voor de toekomst'. "Met 250 tot 275 deelnemers hebben we een mooie basis, dus kan nu de discussie beginnen hoe we de toekomst tegemoet willen treden. Bijvoorbeeld door ook activiteiten te houden op vrijdag of zaterdagochtend. En waar leggen we leeftijdsgrens?"
Op maandag 4 januari viert het SHC het 10-jarig bestaan bij Fitland XL in Mill. Meer informatie op de geheel vernieuwde website: Seniorenhobbycentrum.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant